”Så länge det är teoretiskt möjligt ska vi fortsätta kämpa”

Frölunda vann enkelt med 3–0

SPORTBLADET

GÖTEBORG (TT)

Toppen mot botten i elitserien när Frölunda tog emot Leksand på tisdagen.

Och tabellen ljuger inte, Frölunda vann enkelt med 3-0, befäste sin fjärdeplats och spelade av allt att döma ned Leksand i kvalserien.

Hemmalaget startade i ett högt tempo och bosatte sig i dalalagets zon. Leksands målvakt Johan Backlund tvingades till flera svettiga parader.

Men efter 7.05 letade sig Jari Tolsas skott in bakom Backlund. Skottet såg inte helt otagbart ut och var Backlunds enda lilla fadäs i matchen.

Drygt två minuter senare, efter 9.19 var han dock chanslös. Tomi Kallio kom ut med pucken från en duell i sarghörnet, slog en tunnel på nästa Leksandsspelare och passade Joel Lundqvist vid bortre som inte kunde missa öppet mål.

- De första 10-12 minuterna var Frölundas, sedan tycker jag att det var en jämn match, sa Leksands tränare Jarmo Tolvanen.

Såg säkert ut

Det höll inte Frölundas coach Jan Karlsson med om.

- Vi borde gjort något mer mål i första perioden och vi skulle definitivt gjort något mål de sju-åtta första minuterna av andra perioden när Leksand knappt kom ur egen zon.

- 2-0 är ingen betryggande ledning efter två perioder, menade Karlsson.

Det kändes från läktarhåll ändå säkert ut för hemmalaget. Frölundas spelare gjorde vad som krävdes utan att behöva förta sig. Bortalagets anfall styrdes tämligen enkelt undan till svåra avslut som säkre Henrik Lundqvist i målet inte hade några problem med.

Leksand saknade linjer i sitt spel, framför allt i powerplay där spelarna envisades med solokörningar som enkelt plockades av hemmalagets backar.

Kämpar vidare

Matchen avgjordes definitivt när Joel Lundqvist hittade en fristående Loui Eriksson med en diagonalpass mot bortre stolpen. Första skottet räddade Backlund men returen slog Eriksson i mål.

I och med att Brynäs vann är det sju tunga poäng med fyra omgångar kvar upp till Södertälje ovanför kvalstrecket för Leksand, som lär få spela en oviss kvalserie för att hänga kvar i elitserien.

- Jag har inte hunnit spekulera i det än men så länge det är teoretiskt möjligt ska vi fortsätta kämpa, sa Jarmo Tolvanen.

Frölunda däremot verkar varva upp och ser starka ut inför slutspelet. Med segern befästes den viktiga fjärdeplatsen som ger enklare lottning och hemmafavör i en eventuell avgörande match i kvartsfinalen.

Jerker Edgren /TT