Selakovic fick slut på svenska måltorkan

… men många frågor obesvarade för förbundskaptenerna

SPORTBLADET

TIRANA, ALBANIEN (TT:S UTSÄNDE)

Två mål bakåt och inte många svar.

Fotbollslandslagets 1-2 mot Albanien visade att det ännu är en lång väg kvar till EM-formen - och många frågor kvar för förbundskaptenerna.

Det är bara två landskamper kvar tills EM-truppen tas ut - och flera spelare hade chansen att visa mot Albanien att de verkligen kan få en plats i den där truppen.

Men efter 1-2 på Qemal Stafa-stadion i Tirana var det svårt att se många glädjeämnen.

Stefan Selakovics första halvlek var ett.

''Sella'' kom rätt med löpningarna, hade ett avslut som målvakten Foto Strakosha tippade till hörna och ett par bra framspelningar - och gjorde sin bästa landskamp sedan 2-2-matchen mot Grekland 2001.

- Det kändes riktigt bra. I landskampen mot Egypten senast så kämpade jag mycket men kom fel hela tiden, nu var det tvärt om, sade han.

Dessutom var det Selakovic som slog in det svenska målet.

Kim Källströms inlägg hittade högerbacken Teddy Lucic, som vanligt bra i landslaget, vars stenhårda högervristskott målvakten Foto Strakosha inte kunde hålla och Selakovic kunde slå in returen.

''Besvikelse''

- Sedan så hade jag chans att slå in 2-0 när jag träffade stolpen, men i stället får de ett skitmål och vänder matchen. Det är besvikelse man känner nu, sade han.

''Skitmålet'', som Selakovic valde att kalla det, 1-1, slog Ervin Skela in efter att Andreas Jakobssons nickskarv nått den omarkerade Frankfurtspelaren.

2-1 slog Adrian Aliaj in, mycket vackert, på frispark.

Detta var landskampen då Kim Källström skulle visa att proffstiden i Rennes gjort honom bättre.

Och han försökte verkligen - trots tuff bevakning i den första halvleken.

Han skallade ihop med Lorik Cana, fick en stämpling på högerfoten, krockade med målvakten och fick en armbåge i huvudet - två av gångerna tvingades han dessutom lämna planen för omplåstring.

- Jag har riktigt ont nu, men det är bara smärta, inget annat, sade han i korridorerna under läktaren efter matchen med en stor isblåsa runt foten.

- Jag började inte matchen bra, det var svårt att ha kontroll på bollen och blev lite studsigt. Men under matchen fick jag ju tillräckligt med chanser för att avgöra matchen själv.

Två landskamper kvar

Källström fick sånär in bollen när han nickade på Selakovics inlägg, men målvakten kunde rädda.

Och så hade han ett par skott och några fina framspelningar, men det räckte inte.

Förbundskaptenerna kunde annars glädja sig åt att backlinjen var stabil den första timmen av matchen.

Lagkaptenen Andreas Jakobsson och Petter Hansson, som gjorde sin första ''riktiga'' landskamp, var säkra, och lät inte albanerna skapa så mycket.

I övrigt var Sverige ganska tamt, hade problem med yttermittfältarna Pontus Farnerud (låg fel i positionsspelet) och Mikael Nilsson och skapade inte särskilt många chanser.

Men det kunde varit ännu värre, Andreas Isaksson räddade dock en straff och såg till att förlusten inte blev värre än 1-2.

Nu väntar landskamper mot England och Portugal innan EM-truppen tas ut.

Stefan Selakovic var en av dem som spelade sig närmare den - många andra har mycket kvar att bevisa.

Niclas Johansson/TT