Skåningarna har fortfarande chansen

Vändningar, videomål, straffar och målorgie när Brynäs besegrades

SPORTBLADET

När David Petrasek satte 3-0 på Brynäs i andra perioden trodde det flesta på Malmöseger.

Men det var först när samme spelare satte 6-4 i början av tredje som segern i den svängiga matchen säkrades. Mif har efter 7-5-segern blandat in just Brynäs i kvaldramat.

0-3 blev 4-3 och sedan 4-6. Det svängde verkligen i streckmatchen mellan Brynäs och Mif i ishockeyns elitserie.

- Märklig match, men vi visar ett jäkla hjärta, sade Mifcoachen Stephan Lundh.

Brynäs vägvinnande spel från tisdagens storseger mot Färjestad var borta.

- En bedrövlig insats, det såg ni själva. Vet inte vad som hänt på 48 timmar men jag tror inte killarna gick in och spelade med hjärtat, suckade Brynästränaren Gunnar Persson.

Bättre försvar

Malmöförlust skulle innebära lagets första kvalseriedrama, ett scenario som förstås skakade skåningarna. Men den defensiva starten visade sig bli lyckad och Juha Riihijärvi kunde i numerärt underläge med en hand sätta det viktiga ledningsmålet.

- Vi hade ett bättre försvar än Brynäs, slet lite hårdare i närkamperna, förklarade Lundh.

Juha Riihijärvi satte även 2-0 innan backen David Petrasek gjorde 3-0 och såg ut att ha avgjort matchen redan i början av andra perioden.

Då vaknade Brynäs och matchen fullkomligt exploderade. Brynäs kunde utnyttja Malmös många utvisningar och efter en lång diskussion med måldomaren godkände Ulf Rönnmark Tommi Miettinens 1-3 till Andreas Hadelövs stora förtret. Men det stannande inte där.

Brynäs jagat

Miettinens 2-3 var även det i numerärt överläge, vilket även var fallet när Mikael Lind drogs ner i friläge. Ove Molin stod för straffen som i alla fall hemmapubliken trodde sköt Mif ner i kvalserien.

- Men vi lyckades vrida oss ur det också, sade Malmötränaren nöjt.

Liket lever och innan den målrika andraperioden var över ledde skåningarna med 5-4.

David Petraseks andra mål fram till 6-4 gav laget ett drömläge och defensiven blev total. Laget blev till slut avblåsta för passivt spel. Men taktiken höll och trots att Björn Danielsson satte 5-6 gick poängen till Malmö.

Det var slutspelskaraktär på stora delar av matchen, men närmare än så här verkar inte något av lagen komma kampen om SM-pokalen.

- Det är som en slutspelsmatch, det är inte kul för den som gör ett misstag. Då kan det bli lite stirrigt, sade Lundh, som för första gången i år fick se sitt lag göra sju mål, tre av dem från Riihijärvi.

Brynäs har nu sex poäng upp till Luleå på åttonde plats med nio poäng kvar att spela om. Och under kvalseriestrecket jagar Malmö fem poäng bakom Gävlelaget.

Lars Frank/TT