Södertälje fortsätter uppåt

… nu har man slutspelsstrecket inom räckhåll

SPORTBLADET

Södertälje låg sist i elitserien i november.

Då värvades slovakerna Robert Döme och Lubomir Sekeras.

Duon har lyft laget - efter 5-4-seger mot Djurgården är SSK nu nia i tabellen och bara fem poäng från slutspel.

Det var de NHL-meriterade slovakerna som låg bakom torsdagens trepoängare - och vändningen i andra perioden som grundlade segern:

* Sekeras snitsade snyggt in 1-1-pucken då matchuret nått 7.43 in på mittakten. Backen fintade bort både en Djurgårdsback och målvakten Björn Bjurling innan han vallade med stolpen och till slut kunde peta i pucken i tom bur. Forwarden Döme stod för framspelningen.

* Döme slog också den avgörande passningen vid 2-1-målet. Slovaken hittade Timmy Pettersson som klev ut på isen från utvisningsbåset, kom fri från halva plan och lurade bort Bjurling med en delikat dragning.

* 3-1 kom efter vackert klapp-klapp-spel då Södertälje fick sitt första numerära överläge drygt 16 minuter in i mellanperioden - och visst var det en slovak igen. Döme kunde lyfta in pucken i så gott som tom bur, fint framspelad av Sekeras.

Två av Espen

Djurgårdens Espen Knutsen gjorde två mål - ett i numerärt underläge - och assisterade till ett tredje. Norrmannen bidrog starkt till att matchen var oavgjord då mindre än halva den sista perioden återstod.

Men efter Nichlas Falks 4-4-mål efter 10.32 tog Timo Lahtinen time out för att ingjuta nytt mod i sitt SSK.

Då klev Döme åter fram igen.

Med pucken bakom målet lirkade han finurligt fram en passning till Erik Norbäck som kunde skjuta 5-4.

- Det var inte min bästa match i elitserien. Men det kom ändå fyra poäng från den här klubban, det måste vara en riktig turklubba, sade Döme och böjde lite lätt på lyckobladet.

Wanhainen hyllad

Slovakens leende var stort och nöjt när han träffade pressen efter matchen. Sedan han kom till SSK i mitten av november har 25-åringen på 25 matcher gjort 24 poäng (9 mål och 15 assist). D en tio år äldre backen Sekereras har på 30 matcher producerat 16 poäng (4+12).

- Men det var inte bara vi. En eller två spelare kan inte vinna en match, det här var en riktig lagseger, sade Döme.

Både han och tränaren Timo Lahtinen hyllade mest målvakten Rolf Wanhainen som motade 27 av 31 skott.

- Roffe räddade oss många gånger, berömde Döme.

Tre omgångar kvar

Södertälje är nu uppe på nionde plats. När tre omgångar återstår och nio poäng finns att spela om är det fem pinnar upp till åttan Luleå på andra sidan slutspelsstrecket.

- Givetvis var det här en oerhört viktig match för oss, konstaterade Lahtinen, som trots seger var aningen bekymrad.

- Juha Lind blir borta en vecka till och Peter Larsson fick kliva av med höftproblem, vi får se om han också måste vila nu.

Djurgårdens assisterande tränare Johan Garpenlöv var mest bekymrad över hur hans lag uppträdde i egen zon.

- Det var juniornivå på försvarsspelet - om den ens var det, suckade Garpenlöv.

I övrigt kan noteras två jubileum från torsdagskvällen: Globen fyllde 15 år och Thomas Andersson dömde sin 500:e elitseriematch.

Lars Markusson/TT