Akropol spelade för Raimonds Jumikis

- och vann en viktig seger

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Akropol tog en viktig seger mot Sundsvall med 98-94.

En seger som många tillägnade den bortgångne Raimonds Jumikis.

- Han tillhör fortfarande laget och finns alltid med oss, sade Akropols tränare Olle Lundén.

Under uppvärmningen såg det ut som inför vilken basketmatch som helst. Men den tysta minuten som föregick det första uppkastet påminde samtliga 876 närvarande i Ungdomens Hus i Rinkeby om att allting inte var som vanligt.

För hemmalaget Akropol var matchen mot Sundsvall nämligen inte bara en viktig match i basketligans playoffspel.

Den var också ett steg i sorgearbetet och ett viktigt avstamp för framtiden.

Tio dagar hade gått sedan lagkamraten Raimonds Jumikis segnade ner på planen i matchen mot Jämtland, mitt under andra perioden.

Tyst minut före match

- Jag stod på samma ställe då som under den tysta minuten. Jag såg hela händelseförloppet framför mig igen och minuten kändes som minst tio. Det var nog fler än jag som blev tagna, sade Akropols tränare Olle Lundén.

Dagarna efter Raimonds bortgång ställdes träningarna in, men sedan i lördags har laget varit igång igen.

Och det märktes direkt att Akropolspelarna bestämt sig för att vinna.

Både för framtiden och för Raimonds skull.

- När vi samlas allihopa i en klunga och håller ihop händerna för att peppa varandra skrek vi tidigare "Akropol", men nu blev det så att vi skrek "Raimonds" i stället. Det kom naturligt, sade Akropols guard Orkan Berktan.

Stärkta av gemenskapen inledde hemmalaget matchen i ett rasande tempo. När tre minuter återstod av första perioden ledde Akropol med hela 22-5.

- Vi hade bestämt oss för att spela tufft och fokusera på basketen. Jag är inte förvånad över att vi började så pass bra - jag vet vilken kapacitet som finns inom laget och vi visste att alla var tvungna att ge lite extra för att fylla Raimonds plats, sade Berktan.

Själv gjorde 25-åringen inga poäng, men han var en av de viktigaste kuggarna på planen i rollen som pådrivare.

Knights straffskytte avgjorde

Vilket behövdes i den sista perioden, då Sundsvall jobbat sig tillbaka in i matchen, vände och tog ledningen med 79-77 efter en trepoängare av Henrik Carlsson.

De fem sista minuterna stod matchen och vägde, men efter stabilt straffskytte av poängkungen William Knight, som totalt satte hela 47 poäng, visade resultattavlan till sist 98-94 till hemmalaget.

- Otroligt skönt. Det var många blandade känslor inför den här matchen och ingen visste riktigt hur spelarna skulle reagera under matchen. Men det gick bra och jag är mycket lycklig, sade Akropols ordförande Spiros Gogos.

Även Berktan pustade ut efter den jämna sista perioden.

- För oss som lag var det den skönaste segern i år med tanke på det som har hänt. Det kändes skönt att komma igång, som att komma på rätt spår igen, sade han.

Jenny Danielsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM