Mathias Fredriksson vann 15 km klassiskt

Jörgen Brink 14:e man

SPORTBLADET

UMEÅ

Mathias Fredriksson var inte snabbast.

Ändå vann han efter stor dramatik världscuploppet över 15 kilometer klassiskt i Umeå.

Tjecken Lukas Bauer diskades sedan han i klar ledning kört fel inne på målområdet.

- Han körde fortare än jag. Men det är klart att jag ändå är glad för segern, sade Mathias efter den oväntade upplösningen.

Nu har han knappat in ytterligare 64 poäng på tysken René Sommerfeldts ledning i världscupsammandraget. Sommerfeldt blev sjua och leder fortfarande med 130 poäng före Mathias när sju tävlingar återstår.

- Jag ska slåss ända till slutet för att komma ikapp. Hoppet är inte stort, men med lite tur kan det gå, sade lördagens segrare.

Någon riktig segerglädje visade han inte.

För huvudpersonerna på skidfesten i Umeå var ju egentligen tjeckiska.

Damernas tävling vanns övertygande av Katerina Neumannova. Lika övertygande åkte hennes landsman Lukas Bauer en stund senare.

Men bara i 14,8 av de 15 kilometerna.

Åkte fel

Med en ledning på över tio sekunder före Mathias Fredriksson svängde han in på upploppet och mötte applåderna från de 6 000 på läktarna. Sedan åkte han fel, svängde in på varvningsslingan men letade sig så småningom tillbaka in mellan reklamskyltarna och på rätt spår igen.

- Jag tittade på mig själv på storbildsteven och missade spåret, förklarade Bauer, som av naturliga skäl var oerhört besviken.

Tiden mot svensken hade fortfarande inte gått när Bauer passerade mållinjen. Men trots att tjecken förlorade tid på sitt misstag diskades han av juryn.

I stället för svenskt på andraplatsen blev det därför ryssen Jevgenij Dementijev som överraskande blev tvåa, åtta sekunder efter Mathias Fredriksson. Estländaren Jaak Mae var slagen med tolv sekunder och tog tredjeplatsen.

Jörgen Brink gjorde ett bra lopp när han inför sin hemmapublik åkte in som 14:e man, slagen med 1.02 efter sin landslagskompis.

Stort stöd

Men det var Mathias Fredriksson som fick ta emot det största jublet från de täta åskådarleden utefter banan.

- Publikstödet var otroligt. De stod tätt, tätt efter hela banan och det var verkligen roligt att åka, tyckte Mathias.

Som ännu inte vunnit en världscuptävling på sina egna skidor.

Den här gången var det brorsan Thobias som fick stå för segerverktygen.

- Dom hade jag när jag vann i Ramsau också. I Toblach körde jag på Niklas Jonssons skidor.

Inte sedan före jul har han fått åkningen att stämma på samma sätt som nu i Gammliaskogen, mitt inne i Umeå. Sviterna efter den förkylning han då drog på sig har envist suttit i.

- Jag fick också en inflammation i benmusklerna. Det är först den senaste veckan värken i låren har släppt, sade Mathias, som låg i topp redan vid tidskontrollen efter sex kilometer.

Om man nu inte tar hänsyn till Lukas Bauers passertider. Tjecken hade där en mellantid som var sju sekunder snabbare, en ledning som ökat till 14 sekunder vid elva kilometer.

Men det var Mathias Fredriksson som avgick med segern och som fortsätter att jaga René Sommerfeldt i världscupen.

Thomas Eriksson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM