Pim-Pim i final

Thomas Enqvist utslagen i semi

SPORTBLADET

MEMPHIS

Pim-Pim har blivit pang-pang i USA.

Med suveräna servar har Joachim Johansson slagit sig fram till sitt livs första ATP-final.

- Det känns fantastiskt att nå finalen, säger 22-åringen själv.

Joachim "Pim-Pim" Johansson imponerar på alla i Memphis.

I semifinalen på lördagskvällen besegrade han amerikanen Mardy Fish med klara 6-2, 6-4 - matchen var över på 52 minuter.

Det största skälet till segern var Johanssons stenhårda servar som resulterade i 15 serveess. Han satte så många som 70 procent av alla förstaservar och vann 90 procent av de förstaservar som gick in.

- Serven har fungerat riktigt bra hela veckan och jag har också spelat bra från baslinjen. Jag är mycket nöjd med mitt spel.

43 game i följd

Sett till hela turneringen har Pim-Pim nu hållit 43 servegame i följd.

- Hade jag hans serve skulle jag spela precis som han gör. Chansa lite med returerna och sedan plocka fram serven och vinna de egna servegamen blankt, filosoferade Fish efter utspelningen.

Den 22-årige svensken hade inför veckans turnering inte ens varit i semifinal i en ATP-turnering tidigare.

- Jag är inte van att gå så här långt i en ATP-turnering. Men en match är ändå bara en match, och om jag nu har chans att vinna turneringen måste jag ta det som vilken annan match som helst - sedan får vi se hur det går.

Enqvist utslagen

Det kunde ha blivit en helsvensk final, men Thomas Enqvist förlorade sent på lördagskvällen sin semifinal mot Nicolas Kiefer. Tysken vann med setsiffrorna 6-3, 6-3.

Mardy Fish tror på Johansson i finalen - och framtiden:

- Han är verkligen farlig. Mot mig visade han att han kan serva suveränt, slå bra grundslag och ta vara på de chanser han får.

Också Enqvist är imponerad av sin landsman - och tror sig dessutom ha en förklaring till Johanssons framgångar.

- Han har en bra tränare nu - min gamla.

- När man har en serve som han har är det lätt att spela och Mikael Stripple har lärt honom hur han ska använda den bäst, säger Enqvist i ATP-tourens nyhetsbrev.

Om Pim-Pim vinner söndagskvällens final blir han den förste svensk att vinna en ATP-turnering sedan Jonas Björkman fick lyfta bucklan i Nottingham den 22 juni 2002.

Tidigare svenska vinnare i Memphis

TT-AFP