Sur Anja blev glad Anja

Tog sin 21:a seger i världscupen

SPORTBLADET

ÅRE

- Nu ska jag upp och sura.

Sade Anja Pärson, sammanbiten tia efter första åket i söndagens storslalom.

Och som hon surade.

Tillbaka i Årebacken betvingade hon vädrets gudar, charmade publiken och knockade Renate Götschl med 100-0 i kampen om den totala triumfen i världscupen.

- Detta var min största seger i år, för jag känner av trycket här hemma. Är man på hemmaplan bara en gång varje år så vill man banne mig vinna, säger Anja Pärson, efter den något osköna men vilt uppskattade sälåkningen i målfållan inför 4 500 saliga och soliga åskådare.

Nu skuggar hon Pernilla Wiberg, som nådde upp till totalt 24 världscupsegrar.

Anja Pärson har 21.

Och hon skuggar Ingemar Stenmark i kampen om att vinna så många som möjligt under en säsong. Legenden i toppluvan vann 13 under säsongen 1978-79.

Anja Pärson har tio hittills i år, fyra i storslalom och sex i slalom.

Är det kanske till och med dags att börja snegla bortåt Ingemar Stenmarks grymma 86 segrar?

- Jag kan drömma. Men nej, det där är svårt att ens tänka på.

Laddad Götschl

Renate Götschl vann lördagens super G, med Anja på 20:e plats.

Försprånget krympte till 23 poäng och österrikiskan var minst sagt laddad inför söndagens storslalom.

Men i fjällmorgonens ymniga snöfall tog den erfarna fartspecialistens skidor, liksom många andras, inte alls den snabba väg hon ville och hon lyckades inte kvalificera sig till andra åket.

- Besviken? Ja, naturligtvis, säger Götschl, som för att ta alla spretiga halmstrån som återstår kommer att åka till finländska Levi nästa helg för att pröva lyckan i hennes utan jämförelse sämsta gren, slalom.

- Ja, i slalom åker jag mest och tittar, säger hon självkritiskt.

Hon har sju (!) poäng hittills i år i den grenen av sina totalt 1 208.

Till skillnad mot Götschl kommer inte Pärson att åka alla tävlingar framöver. Hon avstår störtloppet i Sestriere för att, som hon säger, inte riskera något och för att träna super-G i stället.

När Götschl nu blev "nollad", så rakade Anjas försprång upp till 123 poäng, totalt 1 331, och nu ska det till laviner, genomklappningar eller skador för att hindra henne från att bli andre svensk efter Stenmark och Wiberg att vinna cupen totalt.

"Vilket tjat"

- Vilket tjat det är om det. Själv tänker jag mest på att vinna nästa tävling, säger Anja Pärson, och ingen tror henne.

- Fast det är klart, det är Götschl som kommer att ha all press på sig. Jag kan åka avslappnad. Det är bra.

Anja Pärson gjorde i snöflingor stora som pingisbollar, en hel del misstag i första åket, framför allt i inledande branten.

- Sikten var riktigt dålig. Jag trodde jag skulle åka ur.

Hon blev tia, 41 hundradelar efter italienska Denise Karbon, men hon gillade på något sätt läget, eller slagläget som hon kallar det, bara hon fick vara i fred och sura lite.

Det fick hon, och eftersom snön virvlade bort över bergen och solen flödade fram och det var Anja Pärson det handlade om, så var 41 hundradelar inte särskilt mycket att våndas över och när partybandet och högtalarskrikarna tystnat en aning efter åk två, så hade hon vunnit med 53 hundradelars marginal.

17-årig talang 15

- Det var tekniskt med olika svårigheter, men jag kände att ju längre ner i backen jag kom, desto mer kunde jag släppa loss, säger Anja.

Även Anna Ottosson från Östersund lyckades i hemmapisten och körde upp från en 14:e till en sjätte plats. Hennes bästa placering i år.

- Ett helt okej åk, säger Anna om det andra.

Unga talangfyllda Umeåtjejen Maria Pietilä-Holmner, 17, åkte från 44:e startposition i första åket in bland de 30, och hon slutade på en överraskande stark 15:e plats - hennes första placering i världscupen.

- Otroligt, säger hon.

- Jag försökte ligga på hårt, men inte fattade jag att det gick så fort.

Nästa talang, Therese Borssén från Rättvik, blev 27:a.

Göran Sjögren/TT