Sverige trea i Umeås världscupstafett

Fredriksson hann inte med när spurten började

SPORTBLADET

UMEÅ

I den sista backen ryckte Tysklands Axel Teichmann ifrån till seger i världscupstafetten i Umeå.

Varken Sveriges Mathias Fredriksson eller någon av de andra i tätkvartetten kunde svara.

- Jag hade själv tänkt att attackera där, sade Mathias, som i spurten även fick ge sig för Norges Tore Ruud Hofstad.

Den svenska tredjeplatsen såg länge ut att kunna bli något ännu finare.

Länge var det nämligen hemmaåkarna som satte färg på stafetten, som blev en ny strålande publiksuccé.

Uppskattningsvis 15 000 åskådare lyfte på startsträckan Mats Larsson fram till delad ledning med norrmannen Odd-Björn Hjelmeset.

- Roligare tävling har jag aldrig varit med om, helt underbart med publiken. Det bara kokade när man kom in till växling, sade 23-åringen från Åsarna, som nu vid två tillfällen visat att han är en strålande startsträcksåkare.

Även i Otepää i Estland presterade den legendariske Gunnar "Hulån" Larssons son en mycket bra inledning för det svenska laget.

- Jag trivs med att kriga man mot man. Nu var det superskoj och när jag klarat den långa Assarbacken på sista varvet visste jag också att jag skulle orka hela vägen in, sade Mats Larsson, som gav andrasträckans Jörgen Brink en lucka på tolv sekunder till tredje lag, som i det läget var Ryssland.

Lätt för Brink

Inspirerad av att åka inför hemmapubliken och med formen helt plötsligt tillbaka igen var det en helt annan Brink vi fick se den här gången.

Umeååkaren hade inga problem att hänga med Norges Frode Estil. Paret höll ihop hela vägen med Sverige först fram till växlingen, ett stavtag före. Tyskland hade nu börjat att röra på sig och växlade som trea, 17 sekunder efter.

- Så här bra har det inte känts på hela säsongen. Det gick lätt att åka hela tiden, men jag hade inte riktigt självförtroendet att försöka gå ifrån. Frode brukar vara stark på slutet och jag ville ha lite ork kvar om han skulle öka tempot, sade Jörgen Brink.

På nästa sträcka hade Sverige ytterligare en Umeååkare, Anders Högberg.

Före start var han nervös för att Norges Kristen Skjeldal skulle sätta upp ett mördande tempo.

- Men när han började dra kände jag direkt att jag inte hade några problem. Och på andra varvet tänkte jag att det var lika bra att satsa själv, sade Anders Högberg. Svensken försökte gå ifrån, men duon Sverige och Norge blev ändå en trio innan den sista växlingen efter en strålande tredjesträcka av Tysklands Jens Filbrich.

Blev stängd

Ett par kilometer in på den fjärde sträckan hade trion förvandlats till en kvartett.

Tysklands Axel Teichmann promenadåkte i täten och Italiens Pietro Piller Cottrer fick kontakt.

Mathias Fredriksson hade bestämt sig för att avvakta ända till den sista långa backen. Det var där, en kilometer från mål han tänkt sätta in stöten.

- Med så där bra åkare därframme var det ingen idé att försöka köra tidigare. Men Teichmann stack först och när jag skulle hänga på blev jag stängd av norrmannen, sade Mathias Fredriksson.

Innan han tagit sig förbi Ruud Hofstad hade Axel Teichmanns lucka blivit för stor.

En tredjeplats för Sverige var ändå godkänt, tyckte Mathias Fredriksson:

- Det är klart att man hoppats på att kunna vinna, men de andra var effektivare än jag på slutet.

Thomas Eriksson/TT