Leksand tog fjärde raka hemma

Chansen att slippa kvala finns kvar

SPORTBLADET

LEKSAND

Leksand tog sin fjärde raka hemmaseger i elitserien.

Och precis som i torsdags blev det straffseger med 5-4, på söndagen mot Luleå.

Jari Kauppila, tidigare i Luleå, avgjorde.

Gästande Luleå, med fyra raka segrar i bagaget, inledde bäst. Redan efter 2.05 var Johan Fransson ytterst nära att göra 1-0 för gästerna, men hans skott tog i stolpen.

Ledningen kom i stället efter ett grymt powerplay där Leksand var illa ute flera gånger om innan Johan Tellström satte returen efter Per Ledins skott.

- Boxplay och powerplay fungerade väl bra i första perioden. Annars var det inte mycket att hurra över. Det kändes som en reaktion efter de fyra senaste matcherna. Det var sömnigt och noll intensitet i övrigt, säger Luleåtränaren Jens Hellgren.

Som fick se en klyscha besannas, nämligen den att ett lag är som mest sårbart när det precis tagit ledningen. Leksand kvitterade 31 sekunder senare. Inte rättvist då, men 1-1 efter första perioden var rättvist.

Luleå spelade - efter kvitteringen - med huvudet under armen och Daniel Henriksson fick göra ett flertal kvalificerade räddningar.

- Första kändes helt okej men i andra perioden var Luleå bättre, säger Leksandstränaren Jarmo Tolvanen.

Få chanser i mittperioden

Leksand spelade, sin vana trogen, virrigt och oinspirerat i andra perioden.

När Linus Fagemo gjorde 2-1 efter 7.39 hade redan Pavel Skrbek träffat stolpen, Magnus Nilsson skjutit ett skott som Johan Backlund räddade på mållinjen utan att veta det, och lägg därtill en handfull lägen som inte utnyttjades.

Andra halvan av andra perioden var ganska tillknäppt och chansfattig.

- Efter de första tio-tolv minuterna i andra halvan tappar vi och tillåter Leksand att vinna tekningar och skapa tryck i vår försvarszon. Men trots allt kändes det som att vi, med 2-1 i ryggen, hade ganska bra koll på matchen inför tredje, säger Jens Hellgren.

Början av tredje perioden var en långtråkig historia, men efter fem minuter drogs tempot upp från Leksands sida.

- Det var snudd på katastrof från vår sida då. Vi uppträdde väldigt konstigt, säger Hellgren.

Målexplosion

Som fick bevittna en målexplosion:

- Vi hade några bra chanser att avgöra mot slutet, men jag ska vara ärlig. Det hade Luleå också, säger Jarmo Tolvanen.

Som fick se Jari Kauppila avgöra i femte straffomgången.

Resultatet innebar att Leksand har fem poäng upp till Brynäs med två matcher kvar. Luleå har tre poäng till godo mot Södertälje och Brynäs är definitivt borta från slutspel.

TT