Micro störst när Sverige vann VM-guld

Sverige vann med 7-0 i finalen över Ryssland

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

VILLMANSTRAND

Champagnen sprutade på Kisapuisto Stadion i Villmanstrand när Sverige vann tidernas första bandy-VM för damer. I finalen besegrades Ryssland med 7-0.

Störst på banan var spelaren som alltid varit minst - AIK:s Anna Jepson.

- Det känns stort att vinna ett historiskt guld. Hela VM-turneringen har varit helt underbart, säger hon.

I bronsmatchen före finalen vann Finland med 8-1 över Norge. Miska Suves gjorde fyra mål i det som troligen var hennes sista bandymatch genom karriären. Hon lämnar ett stort arv efter sig. Det var nämligen Miska som upptäckte Anna Jepson när hon tolv år gammal spelade hockey med AIK:s pojklag.

- Det var Miska som fick mig att börja med bandyn och på den vägen är det, säger Jepson.

Bandyvägen förde 2003 förde vägen Anna Jepson till SM-guld med AIK, 2004 fortsatte färden till VM i Villmanstrand - och ett nytt guld.

Men det satt hårt åt. Under första halvlek pressade Ryssland Sverige hårt och målvakten Linda Odén fick visa prov på varför Sverige inte släppt in ett enda mål under hela turneringen. Bland annat räddade hon ett friläge som den ryska målsprutan Tatjana Talalenko fick efter elva minuters spel.

Länge mållöst

Matchen var tuff och hård. Men den avgjordes redan före paus. I den 41:a minuten drog AIK:s Anna Lundin till med ett tungt distansskott. Returen petade klubbkompisen Anna Jepson in. Då lossnade plötsligt allt för Sverige. I anfallet efter slog Västerstrands Anette Andersson till och sekunderna före halvtid lurade Anna Jepson än en gång den ryska målvakten - 3-0.

- Första halvlek blev som vi trodde. De låg tätt inpå oss och krympte ytorna. Vi hade bestämt oss får att visa tålamod defensivt. Offensivt vet vi vad vi kan, säger den svenska förbundskaptenen Jens Alftin.

I andra halvlek rann siffrorna i väg. Sandvikens Johanna Pettersson gjorde två mål och blev turneringens skyttedrottning med totalt 18 fullträffar.

Jepson avgjorde

Men det var Anna Jepsons mål som fixade finalsegern - 20-åringen från Stockholm som var en av Sveriges bästa golftjejer innan hon bestämde sig för att lägga all kraft på bandykarriären. Såväl i AIK som i landslaget går hon under smeknamnet "Micro".

- När jag började spela i AIK:a A-lag var jag bara 13 år. Petra Lindefors (målvakt i VM-guldlaget) var den som var näst yngst, åtta år äldre. När jag kom till min första träning satt i de i omklädningsrummet och funderade på vad de skulle kalla mig. Först var det "Mini", men de tyckte att det kändes för klent, så till slut blev det "Micro", säger Anna Jepson.

I landslaget är hon inte längre minst. AIK-målvakten Linda Odén är född några månader senare. Men minst eller inte spelar ingen roll. Under den molniga söndagen i sydöstra Finland var Micro i vilket fall som helst VM-finalen stora stjärna.

Fakta: svenska guldlaget

TT