Pim-Pim tog sin första ATP-seger

Besegrade Nicolas Kiefer med 7-6 (7-5), 6-3

SPORTBLADET

MEMPHIS

Han höll sin serve 54 gånger i följd under turneringen.

Därför blev Joachim "Pim-Pim" Johansson den 26:e svensken att vinna en ATP-titel i tennis.

Johansson vann turneringen i Memphis efter att ha slagit tysken Nicolas Kiefer med setsiffrorna 7-6 (7-5), 6-3.

Den 198 centimeter långe svensken har en fenomenal serve som den nye tränaren Mikael Stripple lärt honom att utnyttja till max.

Det visade han inte minst i söndagskvällens final mot Nicolas Kiefer.

Johansson slog visserligen bara sju ess mot Kiefers tio. Men Johansson slog in mer än två tredjedelar av sina förstaservar - och när förstaserven väl satt innanför linjerna vann svensken nästan 90 procent av poängen. Det gjorde att Kiefer bara hade en breakboll på hela matchen - och att Johansson kunde hålla sin serve matchen igenom.

I första set följdes spelarna åt fram till tiebreak. Där visade Johansson prov på fina returer, han vann tiebreak med 7-5 och setet med 7-6.

21-åringen, som fyller 22 den 1 juli i år, fortsatte att serva övertygande i andra set. Johansson höll enkelt sina servegame och gick fram till ledning med 4-3.

Då kom chansen som svensken väntat på. Kiefers serve klickade och Johansson skaffade sig två breakbollar. Svensken såg ut att ha missat chansen när han lobbade ut den andra breakbollen med några centimeters marginal, men Johansson returnerade väl och skaffade sig sedan en tredje breakboll.

Den behövde han aldrig returnera då Kiefer slog ett dubbelfel.

Johansson behövde då "bara" hålla sin serve för 54:e gången i följd för att vinna sitt livs första ATP-titel och Sveriges 258:e.

Men det var lättare sagt än gjort.

Johansson slog sig visserligen fram till 40-15 och två matchbollar. Men då domaren inte såg att svenskens första serve på den första matchbollen var klart ute började Kiefer att protestera, så kraftigt att ha till slut fick en varning. Kompromissen blev till slut att Johansson fick slå en ny förstaserve, men nu var svensken inte helt i balans och missade båda matchbollarna.

Men Johansson skaffade sig en tredje matchboll - och den gången missade han inte. Efter en bra serve gick han på nät och avgjorde elegant med en stoppvolley - och Pim-Pim kunde lyfta händerna mot den amerikanska skyn som ett segertecken.

Det var nog många som jublade framför tv-apparaterna då klockan började närma sig 22-tiden på söndagskvällen.

En var säkert pappan Leif, själv svensk Davis Cup-spelare, som fick sonen att börja med tennis i femårsåldern.

En annan var förmodligen storebror Niclas som gett sin lillebror det godisklingande smeknamnet, då han i unga år inte kunde uttala lillebroderns namn. Då var det inom familjen som Joachim blev Pim-Pim.

Nu har han blivit det med hela svenska folket.

TT