Nya gänget tar över fotbollen

Lars Nylin: Första intrycket gick i fyra nyanser av brunt

SPORTBLADET

Sex veckor kvar till allsvenskan.

Hög tid att lära känna tv-folket som tagit över högsta serien och landslaget.

Första intrycket blev färgstarkt, i minst fyra nyanser av brunt.

Landskampen Albanien-Sverige innebar inte bara ett knallpulver-fjärtande startskott för blågults EM-nedräkning. Den var även premiär för de som framgent dominerar vår svenska fotbolls-tv-vardag, det vill säga det gäng från TV3/Viasat Sport som ska guida oss i VM- och EM-kval, liksom de allsvenska magasin som kliver in istället för ”Fotbollskväll”.

Man kunde önskat en bättre bar mitzvah.

Gammalmodig sändning

Till att börja med undrade spalten vilken kanal som över huvud taget sände. När holmgången i Tirana närmade sig tycktes det snarast som om albanska statstelevisionen ropat in det svindyra kontraktet.

Claes Åkesson och Thomas Nordahl hälsade oss välkomna från en studio så brundisigt asketisk att attiraljerna torde köpts 1975 på varuhuset Gum i Moskva. Bara Hammarby-märket på den buttre fotbollspolitruken Anders Linderoth skvallrade att sällskapet inte ramlat ner i något tidshål.

Att ljudet och bildöverföringen därefter di-gi-t-t-a-l-l-l-hack-ad-e som om matchen spelats på Uranus gjorde inte galaföreställningen roligare för ett sällskap som skämt bort oss under skickliga Champions League-kvällar.

Hysén lysande

Det var kanske därför som den vanligtvis utmärkte Henrik Strömblad tidvis öste på med elaka kompisfrågor till bisittare Glenn Hysén. Som då Strömblad ville ha betyg på mittlåset Petter Hansson/Andreas Jakobsson. Det hade då gått en kvart.  

Nej, bäst denna första kväll med skendöda fotbollspoeters sällskap var faktiskt kalsong-Glenn. Denne har ofta sågats av tyckare som denna. Men faktum är att Hysén ryckt upp sig rejält, stundtals kan denne nu vistas i samma rum som begreppet påläst.

Att döma av denna första prövningarnas kväll lär fler involverade behöva motsvarande metamorfos för att vi ska gå en riktigt ljuv svensk fotbolls-tv-vår till mötes.

”Pim-Pim”, pang-pang, bravo-bravo, men inte blir det skojig sport i tv.

Magda är framtiden

Magdalena Forsberg är ett av få skäl att tro på en ljus framtid för SVT:s ”Sportsverige”.

Så blir du bisittare i svensk sport-TV lektion 1: skriv i ditt CV: ”Hammarbytränare” eller ”Styrelseledamot Hammarby” eller ”Före detta Hammarbyspelare”. Du har jobb på en halvtimme.

Världscup på snö på hemmaplan. Gedigna sändningar, men ack så konventionella.

 Begreppet ”Fotbollskväll” har SVT inte släppt. Tvärtom så fortsätter man på samma sändningstid som tidigare, måndagar 21.30 fr o m allsvenska startveckan i april. I nuläget utan rätt att sända allsvenska målbilder, kan bli mycket rita-gissa-snacka i det programmet.

Ernst Brunner, Ted ”Olyckan” Åström, er egen tv-spalt. Radiosportens ”Lördagssnack” bjöd på ett illustert sällskap i helgen.

Roligast var dock när programledare Martin Marhlo berättade om de ”attack-hökar” som säkrar luften över Aten under OS. Spalten inflikade kunnigt att Aten nyligen var snötäckt. Mahrlo kontrade då: ”Men det kanske inte var snö, snarare hökarna som ski..”.

”Nä, det VAR snö, minst två decimeter, jag såg det på TV” tjurade spalten. Alla är inte födda snabbtänkta?och roliga.