Thobias Fredriksson tvåa i djupsnö

Anders Högberg trea

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Polacken Janusz Krezelok vann den klassiska världscupsprinten i skidor i Trondheim på tisdagen, mycket knappt före den svenske sprintvärldsmästaren Thobias Fredriksson.

Anders Högberg slutade trea.

Anna Dahlberg visade sin sprintklass med att för andra gången i rad gå till final. Där blev hon fyra och sist.

Snön låg i drivor, åkare föll, skidor åkte av.

Trondheims världscuptävling i sprint blev en publik succé - men ett sportsligt lotteri.

- Sprint innehåller allt, konstaterade förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand efter den tävling som Trondheim tog över från Linz, som inte hade någon snö före jul.

I Trondheim fanns det massor av snö. För mycket för många. Fallen och ihopkrokningarna var många i den mycket djupa snön.

- En pistmaskin gick sönder för dem och allting blev försenat. Mycket trassel för åkarna, men det är en konst att kunna åka i sånt här också.

Skidspets avgjorde

Thobias Fredriksson var den svensk som hade bäst koll på skidor, konkurrenter och snö. Det enda som han inte hade räknat med var att polacken Janusz Krezelok skulle skidspetsslå honom i spurten. Det skiljde två tiondelar, men var ändå ett stort fall framåt för sprintvärldsmästaren efter att ha kört in i staketet i Stockholmssprinten förra veckan. Trots poänglöst i två av fem tävlingar är Thobias Fredriksson på andra plats i sprintcupen och i bra läge att försvara sin cuptitel med tre tävlingar kvar.

Storebror Mathias Fredriksson tog viktiga världscuppoäng efter att ha blivit nia i tidskvalet. Han hade dock världscupledande tysken Rene Sommerlath före sig i sin kvartsfinal och tysken ökade sitt försprång i cupen gentemot Fredriksson med tre poäng. 133 poäng skiljer.

Dahlberg i final

Anna Dahlberg visade ännu en gång att hon är ett sprintnamn av världsklass. Efter andraplatsen i Stockholm förra veckan följde hon upp med en ny A-final och fjärde plats i Trondheim. Tre gånger var hon efter tyskan Claudia Künzel i utslagningsomgångarna - tredje gången innebar att hon blev fyra i A-finalen.

Med 50 poäng befäste hon sin position som tvåa i sprintcupen. Suverän ledare är norskan Marit Björgen, som lade den fjärde sprintsegern av fem möjliga i vinter till samlingen. Närmast bakom henne i finalen var tyskan Evi Sachenbacher

Emelie Öhrstig, sjua i Stockholm, var i B-final igen och slutade åtta. Hon hade oturen att falla direkt i sin semifinal och därmed var finalchansen borta.

Redan på torsdagen fortsätter poängjakten i världscupen. Då väntar en ny sprint, i klassisk stil, i Drammen utanför Oslo.

TT