Dwain Chambers avstängd i två år

Hade anabola steroider i blodet

SPORTBLADET

LONDON

Dwain Chambers stängs av i två år från friidrottsscenen, avslöjad som en fuskare med THG i kroppen.

Domen slår även fast att britten aldrig mer får tävla i olympiska sammanhang.

- Det är något mycket ovanligt, jag känner faktiskt inte till något tidigare fall, säger Arne Ljungqvist, vice ordförande i Internationella friidrottsförbundet till TT.

Den brittiske sprintern Dwain Chambers dömdes på tisdagen till en tvåårig avstängning efter att tidigare ha påträffats med THG i kroppen, en substans besläktad med gestrinone som finns med på det internationella friidrottsförbundet IAAF:s lista över förbjudna preparat.

Det brittiska friidrottsförbundet (UKA) slår i ett pressmeddelande fast att avstängningen gäller från och med november 2003.

- Vi är medvetna om att publiciteten kring det här kan leda till att friidrotten skadas, men det är ett pris som vi är beredda att betala för att hålla sporten ren, säger David Moorcroft, vd i UKA.

Avslöjad vid två tillfällen

Chambers - Europamästare på 100 meter - avslöjades efter beslut att testa om alla dopningsprov vid Paris-VM 2003 i jakten på just THG-fuskare, men britten har även testat positivt för preparatet vid ytterligare ett tillfälle.

I avstängningsdomen, som kommer som ett resultat av ett förhör med Chambers förra torsdagen, sägs även att sprintern stängs av från allt tävlande i olympiska spel på livstid.

- Avstängningsdomen på två år var väntad och ligger helt i linje med Wadas och IAAF:s regler, däremot är jag överraskad över livstidsdomen gällande OS. Jag visste att den brittiska olympiska kommittén hade regeln, men jag känner faktiskt inte till något tidigare fall, säger Arne Ljungqvist.

Antidopningsbyrån Wadas chef Richard Pound välkomnar tvåårsavstängningen.

Rätt att överklaga

- Mr Chambers har rätt att överklaga, men vi är nöjda med det här första steget och hoppas att det skickar ut ett budskap till andra aktiva som överväger att använda sig av otillåtna preparat eller metoder. De som fuskar kommer att påträffas och för dem väntar konsekvenser, säger Pound.

25-årige Chambers har 60 dagar på sig att överklaga.

- Jag är inte helt säker på vägarna i det brittiska systemet, men jag tror att de har en instans som liknar vår Riksidrottsnämnd dit han kan vända sig. Nästa steg är idrottens egen skiljedomstol CAS, säger Arne Ljunqvist.

Anders Burström/TT