Leksand till kvalserien

Christian Söderström matchhjälte när Timrå vann på övertid

SPORTBLADET

TIMRÅ

Två minuter och 56 sekunder in i förlängningsperioden gick rullgardinen ner för Leksands IF.

Christian Söderström prickade in 2-1 bakom Johan Backlund och skickade ned Leksand till spel i kvalserien.

När Brynäs förlorade hemma mot Frölunda hade Leksand en gyllene chans att hålla liv i hoppet om att slippa undan kvalspel genom att besegra Timrå. Men masarna tog inte chansen.

- Vi hade flera bra chanser att avgöra matchen och säkra tre poäng, men det ville sig bara inte. Det är inte lätt att spela under press - och veta att man är piskade att vinna matchen, sade Leksands tränare Jarmo Tolvanen.

Spelarna i det redan slutspelsklara hemmalaget åkte i de två första perioderna mest omkring och vilade sig. Det verkade som om Timrå spelade en helt betydelselös träningsmatch.

Leksand tog inte chansen

Med tanke på Timråspelarnas inställning borde Leksand ha avgjort matchen i ett tidigt skede. Leksand fick också flera tillfällen att fixa avgörandet då Timrå drog på sig ett antal utvisningar.

Men Leksandsspelarna var allt för passiva och vågade inte satsa allt i de offensiva attackerna. Faktum är att ledningsmålet som Henrik Nordfeldt prickade in i slutet av andra perioden var en rejäl tavla av Timråmålvakten Corey Hirsch.

Hirsch revanscherade sig sedan med flera verkligt fina räddningar i slutperioden. Bland annat i sista minuten då Niklas Persson kom helt fri med Timråmålvakten. Men Hirsch sprattlade till och lyckades styra pucken förbi målet.

Svårt att tända till

- Det var lite svårt att få grabbarna att tända till i kväll. Det var först efter Markus Mathiassons kvittering i upptakten av tredje perioden som vi fick fart på skridskorna och intensitet i vårt spel, konstaterade Timrås tränare Kenta Johansson.

Timråtränaren bör känna en viss oro inför slutspelet. Måltorkan fortsätter. Det är endast Markus Mathiasson som har den riktiga målhungern, han prickade in sitt 20 mål.

Lagets toppspelare har svårt att sätta pucken i mål, landslagsspelaren Niklas Nordgren gick mållös från 19:e matchen i rad i elitserien.

Niklas Nordgren hade också några verkligt vassa målchanser, men Leksands duktige målvakt Johan Backlund var i vägen.

Kvalfylld tid för Leksand

Timrå lät slitne backen Kalle Koskinen vila i mötet mot Leksand och gav i stället juniorforwarden Alexander Håkansson chansen. Håkansson som är fostrad i Antjärn/AIK Hockey i Härnösand var ytterst nära att göra sitt första elitseriemål i sitt första byte.

Nu väntar nervpirrande kvalspel för Leksand. Hur är känslorna inför den prövningen?

- Jag har inte ens funderat över kvalspelet. Vi har en match kvar i elitserien. Vi har dessutom god tid på oss att ladda om, konstaterar Jarmo Tolvanen.

TT