HV 71 vann fjärde raka mot Luleå

Stående ovationer för seriemästarna

SPORTBLADET

JÖNKÖPING

På tisdagskvällen, inför en fullsatt hemmahall, blev det klart.

För första gången i HV 71:s historia vann Smålandslaget elitserien i ishockey. Bästa placeringen tidigare var en tredjeplats, guldåret 1995 slutade HV på åttonde plats och gick hela vägen till SM-guld.

- Givetvis är det här en enormt stor framgång, både för oss i laget och för hela föreningen, sade tränaren Pär Mårts, som nu under sin första säsong i HV fixade första triumfen.

- Men seriesegern är ju trots allt bara ett delmål. Nu ska vi avsluta snyggt på torsdag och sen är det slutspel som gäller.

I den kvartsfinal som inleds på måndag kan HV mycket väl ställas mot Luleå igen. Norrbottenslaget blev, trots förlusten, i praktiken klart för kvartsfinal. Det skiljer tre poäng och tio plusmål ner till Södertälje.

Luleå hade före den här matchen tre förluster i rad och 0-11 i målskillnad mot HV. Men nu bjöd man verkligen upp till kamp.

- Vi gjorde en kanonmatch. Inte minst med tanke på våra förutsättningar, sade Luleåtränaren Mikael Andersson.

Backar borta

Luleå kom till spel utan fyra ordinarie backar, blev av med Roger Åkerström och Pavel Skrbek på matchdagen och spelade nu med fyra backar plus anfallaren Johan Tellström som försvarsspelare. Inte blev läget bättre när backen Tuukka Mäntylä åkte ut för resten av matchen tillsammans med HV:s Per-Åge Skröder efter ett slagsmål som båda lagens tränare definierade som "kramkalas" efteråt.

Luleå pressade trots manfallet HV i tre perioder.

Kämpade länge

Trots att HV inledde med tre hela femmor och ett extra ytterforwardspar märktes det ingen skillnad i ork eller intensitet. Inte förrän HV:s landslagsman Johan Davidsson 18.52 in på slutperioden gjorde 3-1 gav Luleå upp.

Davidsson satte två puckar i nät och var bra. Liksom comebackande Stefan Liv, HV-målvakten som fick släppa en puck förbi sig efter bara fem minuter. Men såg sedan lika säker ut som vanligt.

- HV vann ju guld som åtta i grundserien, men för vår del handlar det först om att ta oss dit, sade Mikael Andersson. Visst har vi ett bra läge, men vi ska ta minst en poäng i sista omgången så slipper vi fundera alls på hur det går i andra matcher.

HV hyllades med stående ovationer av hemmapubliken.

- Det här är ett stort ögonblick för hela föreningen, sade sportchefen Dag Larsson.

- Att vinna en serie som varar över 50 omgångar är ett styrkebesked, en karamell att suga lite extra på. Det här ska vi verkligen vara stolta över.

TT