Jag borde ha förstått - golfare är lättretade

SPORTBLADET

Madde Hedblom lobbade länge för en roligare golf. Lite sjystare kläder, lite gladare miner, lite mer humor - kanske till och med lite tightare tröjor.

Hon kallades dum blondin.

Själv frågade jag mig hur det är möjligt att med ett ansenligt antal kilo för mycket och en cigg i mungipan stå som segrare i en golftävling på absolut högsta nivå?

Ni vill inte veta vad Sveriges golfare har kallat mig.

När Marlene Hedblom spontant utnämnde Tiger Woods till byfåne tog det - minst sagt - hus i helsike. Att hon försökte förtydliga uttalandet med att golfens företrädare skulle må bra av att vara lite mindre konservativa och lite mer färgstarka blev det inte bättre. Tvärtom.

Det raljerades om hennes IQ. Om hennes hårfärg. Om hennes utseende. Samt om hennes kapacitet som golfspelare.

För vem var hon egentligen att uttala sig, hon som inte vunnit en tävling sen Tiger Woods slog igenom? Hon som inte ens kvalificerat sig för USA-touren?

Att Madde ansågs ha ett sådant marknadsvärde att hon valdes till programledare för golfprogram på TV kommenterades inte. I stället tjatades det så mycket om hennes svaga resultat och breda käft att hon i Sportbladet berättat att hon funderade på att hoppa från balkongen.

Maddes öde har visat att debatten om förändring och nya grepp inom golfen inte är särskilt välkommen. En lång tradition av fördomar (många säkert orättvisa) har förmodligen gjort utövarna mer än lovligt känsliga för kritik.

Om jag bara hade kommit ihåg

Kanske borde jag därför haft vett nog att inte ge mig in i diskussionen.

Hade jag bara dragit mig till minnes hur lättprovocerad en golfare kan vara, skulle jag självfallet aldrig ha citerat Robert Gustafssons monolog om att golf i förhållande till andra fysiska machosporter mest liknar en "hyggligt lång promenad".

En aktiv golfare verkar nämligen inte uppskatta den beskrivningen.

I synnerhet inte i samband med att John Daly - mannen som öppet berättat hur bra man kan spela golf när man är bakfull - går och vinner en tävling på självaste USA-touren. Nej, i det läget bör man förstås ha såpass mycket fingertoppskänsla att man undviker att öppet ställa vissa frågor. Som den om hur det är möjligt att vara bäst i sin sport, trots att man är både överviktig och så röksugen att man tänder en cigarett vid varje Tee?

Jag böjer mig för majoriteten

Gjort är dock gjort, och i dag böjer jag mig mer än gärna för majoritetens krav på en ursäkt till alla aktiva golfare.

I debattens svallande vågor har jag nämligen fått svar på mina frågor.

Sveriges aktiva golfare har, förutom att skälla, också upplyst mig om följande: "John Daly tillhör det gamla gardet av otränade golfspelare som fortfarande är kvar. De är ett utdöende släkte som hängt kvar länge. För tio år sen var det många av golfproffsen som var lite små-överviktiga och till och med rökte maja på banan. I dag är nästan alla dessa spelare borta och de nya unga stjärnorna är troligtvis lika vältränade som vilken annan elitidrottare som helst".

Tack för den informationen golfare!

Tack vare generationsskiften och en utveckling inom sporten är det stora förändringar på gång.

Kanske också inom de områden som Marlene Hedblom berörde en gång. - Då, innan hon kvalificerade sig för spel på USA-touren alltså.

ARTIKELN HANDLAR OM