Porto vände mot Manchester United

Chelsea och Lyon vann på självmål

SPORTBLADET

Det var tänkt att bli en stor kväll för jubilaren Sir Alex Ferguson.

Förlust 1-2 mot Porto och Roy Keane utvisad förstörde festplanerna.

Manchester United lämnade Portugal som en stor förlorare.

Sir Alex Ferguson ledde in sitt Manchester United till en Champions League-match för 100:e gången i karriären i bortamötet med Porto och den skotske demontränaren hade knappt hunnit bänka sig innan han såg Quinton Fortune ge laget ledningen med 1-0.

I den 14:e minuten drog Paul Scholes på för fullt på en frispark, och reptilsnabbt pangade Fortune in returen. Glädjen över den flygande starten blev kortvarig - i den 29:e minuten såg Portos Benni McCarthy ett väl avvägt inlägg komma svepande över försvaret och sköt kontrollerat in 1-1 på volley.

Efter 1-1 i paus hoppades United-fansen på att favoritlaget skulle få bättre fart på spelet i andra, men minuterna rann iväg, tålamodet blev mindre, Porto stundtals bättre - och i den 78:e minuten avgjorde Benni McCarthy matchen med sitt andra mål för kvällen.

Sydafrikanen kom högre än Gary Neville i nickduellen vid Nuno Valentes inlägg och nickade in 2-1-bollen.

Jagade desperat

Mot slutet av matchen jagade United desperat en kvittering. Jakten resulterade i att Roy Keane visades ut i den 87:e minuten efter att ha tacklat Porto-målvakten Vitor Baia.

Roligare hade Chelsea.

Fotbollsvärldens ögon var förstås även riktade mot Stuttgart och miljardbyggets besök. Två färska 1-2-förluster mot Arsenal och forwardsstjärnan Adrian Mutu lårskadad var orosmoln för ägaren Roman Abramovitj, men i överflödeslaget var Damien Duff tillbaka och en startelva med Hernan Crespo på topp är en utmaning att möta för vilken storklubb som helst.

Chelsea tog också ledningen redan i den 12:e minuten, men målet var en frukt av ett stort misstag av Stuttgarts försvarare Fernando Meira. Rensningsförsöket vid Crespos inlägg ställde målvakten Timo Hildebrand till 0-1.

Ett misstag som blev kostsamt - fler mål producerades nämligen inte i matchen och ger Chelsea fördel inför returen på Stamford Bridge.

Deportivo La Coruna knockades ut ur den stora fina fotbollsturneringen av Juventus i fjol och vibrerade av revanschsug inför hemmapubliken i mötet på onsdagskvällen.

Svalde stoltheten

La Coruna-coachen Javier Irureta svalde stoltheten och lät Albert Luque spela från start trots ett öppet bråk på träning i veckan där Luque helt sonika lämnade anläggningen efter en frän ordväxling.

Strax före paus visade sig draget lyckat. Juventus-backen Lilian Thuram försökte nickrensa bort ett inlägg, men bollen for rätt upp i luften och hamnade hos Luque som djupt i straffområdet fick tid på sig för att pricka in 1-0-bollen, ett mål som även här räckte för seger.

Juventus hämtade sig aldrig och försvagades när David Trezeguet lämnade planen i halvtid.

I Spanien sover Real Sociedads Gabriel Schurrer säkert lika illa som Bayern Münchens Oliver Kahn gjorde i tisdags natt - självmålet i den 18:e minuten i mötet med Lyon blev matchavgörande när 0-1 stod sig matchen ut.

TT