Tangerat svenskt rekord av Sanna Kallur

Bara Gail Devers har varit snabbare i år

SPORTBLADET

Det var svenskt för hela slanten i Tallinns inomhusgala i friidrott på onsdagskvällen.

Tio dagar före inomhus-VM visade de blågula stjärnorna både form och klass.

Överraskningen svarade Susanna Kallur för: 7,88 på 60 m häck har ingen svenska gjort sedan Ludmila Engquists dagar.

Christian Olsson, Kajsa Bergqvist, Patrik Kristiansson, Stefan Holm, Jenny Kallur.

Alla vann. Alla gjorde bra resultat.

Susanna Kallur vann också. Med tangerat svenskt rekord på korta häcken - en tid som bara häcksuveränen Gail Devers sprungit under i år.

- Helt underbart. Jag hoppas jag kan ta någon hundradel till i VM också, så jag blir ensam om det svenska rekordet, sade Susanna Kallur, som hade 7,90 från februari förra året som personbästa.

Tangerat svenskt rekord för Kallur

- Jag trodde inte att det skulle gå så snabbt i kväll, men jag visste att jag hade kapacitet att göra en bra tid. Det var ju ett år sedan jag satte personbästa och nu har träningen gått jättebra. Det här är helt enligt planerna, nu ska jag hem till Falun och slappa och träna en vecka för VM.

Världens mest överlägsen friidrottare förra säsongen, Christian Olsson, visade återigen att världsrekordet inomhus i tresteg (17,82) inte är långt borta. Och efter 17,65, världsårsbästa och personligt årsbästa med en centimeter, var han för första gången på länge nöjd.

- Jag hoppade riktigt bra i dag faktiskt. Det är fortfarande inte maximalt, men mycket fräschare än i de tidigare tävlingarna, sade den självkritiske göteborgaren.

Trots ansatsproblem i de första hoppen nådde han 17,65 i sitt andra. Det sjätte och sista var på väg att bli riktigt långt när Olsson avbröt och springande landade i hoppgropen.

- Jag var inte tillräckligt aggressiv i början, sade han. Men i det sista var de två första stegen riktigt bra och jag förstod nog inte riktigt hur bra, och kom lite fel i sistahoppet.

- Men det kan bli riktigt bra i VM.

Patrik Kristiansson var också på rekordjakt. VM-trean i stavhopp segrade på 5,73 och lade sedan upp ribban på 5,78, tre centimeter över hans svenska rekord inomhus. Med en styvare stav gjorde han två bra försök, men fick nöja sig med personligt årsbästa med tre centimeter.

Kajsa vinnare igen

Kajsa Bergqvist klarade för första gången i år inte tvåmetersgränsen. Men seger på 1,97 var ändå ett styrkebesked i bra konkurrens. Med segern klar blev det tre rivningar på 2,00. Närmaste konkurrent, ryskan Marina Kuptsova, fick nöja sig med 1,91.

Stefan Holm fick bra sparring av finländaren Oskari Frösén. De följdes åt ända till 2,33 efter att ha klarat 2,31 i andra försöken. Holm tog dock 2,33 i första och det räckte till seger. Och ännu en gång var han ytterst nära att klara 2,40.

Jenny Kallur vann 60 meter på 7,37, fyra hundradelar över sitt årsbästa och en före finländskan Heidi Hannula. På 60 m häck var hon dessutom tvåa bakom tvillingsyrran Susanna på personliga rekordtiden 8,05.

Peter Wikström/TT