Den fördömda bollen

Nu ska den sprängas – och Cubs förbannelse hävas

SPORTBLADET

Det vilar en förbannelse över Chicago Cubs.

Men inför årets basebollsäsong ska den hävas.

Fjolårets otursboll från slutspelet ska sprängas i bitar vid en stor gala i Chicago – och därmed, hoppas Cubs-fansen, väntar ljusare tider för Major Leagues notoriska förlorare.

Foto: AP
Förbannade boll Chicago Cubs-fanset Steve Bartman till vänster sträcker sig över räcket och hindrar Moises Alou från att fånga bollen. Nu går bollen ett grymt öde till mötes: vid en gala på torsdagkväll förpassas den till evigheten, troligen genom sprängning. Allt i syfte att häva förbannelsen som vilar över Cubs.

Chicago Cubs – ett av Major Leagues klassiska basebollag – har inte vunnit World Series sedan 1908. Senast laget gick till slutspelets final var 1945. Med åren har myten om förbannelsen som vilar över Cubs vuxit: laget kan helt enkelt inte vinna.

Men i fjol var finalspelet nära.

Mot Florida Marlins ledde Cubs med 3-2 i matcher i bäst av sju och var i ledning med 3-0 i den åttonde inningen i match sex. Då kunde inte Cubs-fanset Steve Bartman hålla fingrarna i styr.

Förbannelsens fel

Bartman, som satt på första raden på läktaren, försökte fånga en hög lyra, trots att Cubs outfielder Moises Alou hade en chans att fånga den. Alou missade bollen, Florida lyckades komma tillbaka och vinna matchen – och så småningom hela World Series. Och den djupt olycklige Steve Bartman utsågs till syndabock.

De luttrade Cubs-fansen, de troende, skyllde naturligtvis på förbannelsen.

Och det är den som nu ska hävas, genom att helt enkelt spränga bollen som Alou missade i luften.

– Bollen är som ringen i Sagan om Ringen och vi är, typ, Frodo, säger Grant DePorter, en av delägarna i den restaurangkedja som köpte bollen efter matchen.

Den fördömda bollen gick under klubban på en auktion för 113 824 dollar – drygt 840 000 kronor.

Direktsänds i tv

Det ansvarsfulla uppdraget att spränga bollen har gått till Michael Lantieri, till vardags specialeffekt-makare i Hollywood. Lantieri vill inte avslöja exakt hur bollen ska förpassas till evigheten, men berättar att han sprängt dussintals bollar under förberedelserna inför den tre timmar långa galan som direktsänds i tv.

– De är svårare att spränga än man kan tro, säger Lantieri.

Moises Alou, som just nu förbereder sig för en ny säsong med Cubs, har lessnat på hela historien.

– Jag bryr mig inte om bollen. Det var inte bollens eller Bartmans fel att vi förlorade matchen. Men jag skulle sålt handsken på eBay. Den som skulle ha fångat bollen, säger Alou.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM