Mif gjorde sin plikt mot blekt Djurgården

”Vi ska göra vårt jobb för att hålla kvar laget i elitserien”

SPORTBLADET

Malmö hoppades på ett mirakel på is i den sista omgången av elitserien för att klara sig undan ett nervpressande kval.

5-2-segern mot Djurgården höll på att rädda krisklubben, men Brynäs poängräddning mot HV 71 skickade Malmö till kvalserien.

- Vi har betalt och ska göra vårt jobb för att hålla kvar laget i elitserien, säger lagkaptenen Petri Liimatainen.

Ett kontraktsjagande Malmö kom ut till spel med en attityd från första nedsläpp som skvallrade om en övertygelse att just ikväll skulle ingenting vara omöjligt. Malmö, två poäng efter Brynäs i kampen för att undvika kvalserien, behövde vinna, samtidigt som laget fick hjälp av HV 71 i Jönköpingslaget bortamöte mot Brynäs.

Mif:s första period gav det pressade laget precis den start som behövdes:

Psykologikursen fungerade

* 1-0 pangade Jesper Mattsson in efter 1.05 i en spelsekvens där Malmö-forwarden stoppfintade bort Mika Strömberg och drog in ledningspucken via ett slagskott i nättaket.

* 2-0 lirkade Juha Riihijärvi in i spel fyra mot fem med matchklockan på 7.53.

* 3-0 signerades Franz Nielsen. I spel i numerärt överläge åkte Nielsen slalom genom Dif-försvaret och skickade upp trean högt bakom Björn Burling.

Då - efter 11.08 - fick Dif-tränaren Niklas Wikegård nog och tog time out, samtidigt som Bjurling slängde av sig hjälmen i raseri och lämnade plats för Petter Rönnquist i ett målvaktsbyte.

Det som var tänkt som en förändringsåtgärd förvärrade istället fyra minuter senare Dif-villervallan. Magnus Österby slängde in en chanspuck från blålinjen som flipprade sig mellan skridskor och klubbor in mellan benen på Rönnquist till 4-0.

Djurgården försökte samla ihop sig, men förstaperiodschocken knäckte toppklubben. Johnny Oduyas 1-4-reducering efter 2.02 i mittronden kunde blivit starten på en upphämtning, men när 5 455 i Globen trodde på en offensiv slängde Mif-backen Joakim Lundberg in en ny chanspuck från blålinjen som på nytt letade sig in bakom Rönnquist till 5-1.

Brynäs-kvitteringen förändrade allt

Samtidigt kom rapporterna från Gavlerinken om HV 71:s vändning mot Brynäs. När ''Brynäs-HV 1-2'' visades på jumbotronen i nationalarenan jublade den lilla tillresta Malmö-klacken högt, men 2-2-kvitteringen som gav Brynäs den avgörande poängen förändrade allt.

Brynäs, som föll efter straffar med 2-3, säkrade kontraktet - Malmö till kvalserien.

- Det var inte i kväll som vi förlorade det här, men jag ska erkänna att det ändå känns bittert. Vi hade koll på hur det gick för Brynäs och trodde att det kanske skulle ordna sig ändå. Det positiva nu är ändå att vi är i ett vinnande lag, det ska vi ta med oss till kvalserien, säger Liimatainen.

2-5-förlusten sved även för Djurgården, laget slutade femma i tabellen och får inte favör av en extra hemmamatch i kvartsfinalserien.

- Den första perioden var bland det sämsta i år. Vi saknade aggressivitet och drag, och jag har ingen aning om varför, sade Djurgårdens assisterande tränare Johan Garpenlöv.

Anders Burström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM