Färjestad har vässat formen inför slutspelet

Utklassade Södertälje på bortaplan

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE (TT)

Färjestad har haft det tufft de senaste månaderna.

Men nu ser det ut som om laget har vässat formen när allvaret börjar. Färjestad höll nollan för andra matchen i rad och vann med klara 5-0 borta mot Södertälje.

Den tidigare så kritiserade målvakten Sinuhe Wallinheimo gjorde en mycket bra match. Södertälje saknade nämligen inte målchanser

- Han har en strålande form just nu, tyckte Färjestads tränare Tommy Samuelsson, som berömde laget för en homogen insats.

För Färjestad var segern viktig.

Den betydde att laget tog tillbaka andraplatsen och därmed får hemmaplansfavör i såväl kvarts- som semifinal, vilket kan bli direkt avgörande.

Södertälje satsade allt på ett kort. Anföll med fem man direkt efter första nedsläpp. Det gällde ju att ta in tre poäng och tio mål på åttan Luleå.

- Vi hade egentligen ett hopplöst läge och hade inget annat val. Och så blev det precis tvärtom. Deras två första skott mot mål gick in. Och då gick luften förstås ur oss, sade Södertäljes tränare Timo Lahtinen.

Södertälje bytte målvakt redan efter 3.28 i den första perioden vilket måste vara ett slags rekord. Magnus Lindquist hade inte räddat ett skott och ersattes av Rolf Wanhainen som spelade betydligt stabilare.

Södertälje gjorde precis allt för att göra mål. Vid två tillfällen mitt under matchen plockade man ut målvakten vid power play för att försöka göra mål. Första gången pressade Södertälje på men gjorde inget mål, vid det andra tillfället gjorde Färjestad mål i tom bur.

- En ren chansning, vad skulle vi göra, sade Lahtinen.

Färdigspelat för SSK

Södertälje slutade nu i ingenmansland för tredje året i följd. Det betyder att laget har spelat klart för säsongen. Placeringen kostar eftersom Södertälje nu bara har utgifter i form av löner, men inga intäkter från publiken.

Färjestad går däremot en betydligt ljusare framtid till mötes. Laget spelade med en stor skärpa och fick förstås den start laget hade önskat sig i den här matchen.

- Vi visste att Södertälje skulle gå på för fullt från början. Men nu var det vi som fick den start som de skulle ha haft i den här matchen, menade Samuelsson.

I Södertälje var Wanhainen bra i mål, Robert Döme bäst bland utespelarna. I Färjestad är Wallinheimo nämnd. Stort plus även till forwarden Mathias Johansson.

- Trots allt fick vi avsluta serien bra med två raka segrar, sade Samuelsson, som lät ganska förhoppningsfull inför fortsättningen.

TT