Frölunda–Djurgården

SPORTBLADET

Tipset:

4-2 till Frölunda

Matcherna:

Måndag 1/3: Djurgården–Frölunda

Onsdag 3/3: Frölunda–Djurgården

Fredag 5/3: Djurgården–Frölunda

Söndag 7/3: Frölunda–Djurgården

Tisdag 9/3: Frölunda–Djurgården (ev)

Torsdag 11/3: Djurgården–Frölunda (ev)

Söndag 13/3: Frölunda–Djurgården (ev)

Säsongens möten:

4/10:Djurgården–Frölunda 5–0

16/11: Frölunda–Djurgården (str) 3–2

8/1: Djurgården–Frölunda 0–2

21/2: Frölunda–Djurgården 3–1

FAKTA/FRÖLUNDA

Arena: Scandinavium.

Kapacitet: 12 044.

Publikrekord: 13 924.

SM-guld: 1965, 2003.

Biljettläget: 3000 biljetter gick till allmänheten i måndags. Cirka 500 biljetter kvar.

Slutspelsfeber: Det har varit hockeyfeber under hela elitserien – nu kokar Göteborg igen.

Poängtoppen

1. M. Kahnberg

49 (33+16)

2. T. Kallio

41 (24+17)

3. N. Andersson

36 (17+19)

Busligan

1. O. Ackeström

109 minuter

2. J-A Alavaara

98 minuter

3. N. Andersson

80 minuter

Wennerholm: Här finns dolda resurser

Frölunda får det tuffast möjliga motstånd redan i kvartsfinalen. Jag tippar ju att göteborgarna försvarar sitt SM-guld, så självklart får Frölunda tipset. Det som mest talar för Frölunda är lagets hemmastyrka och att Frölunda vunnit tre av fyra möten mot Djurgården i vinter. Dessutom har laget lyckats pricka en formtopp lagom till slutspelet. I går vaknade dessutom framtidsnamnet Alexander Steen. Nej, Frölunda blir svårstoppade.

Styrka

Har smugit med i toppen utan att direkt glänsa och slipper nu favorittrycket, trots att de är svenska mästare. Men Frölunda har kapacitet att försvara sitt SM-guld. Det finns mycket dolda resurser i laget och mixen av spelare har slutspelskaraktär. Mycket starka hemma, klart bäst av alla i grundserien.

Svaghet

Truppen är tunnare än i fjol och Niklas Andersson måste vara frisk i slutspelet för att det ska gå vägen en gång till. Frölunda har också varit svaga på bortaplan, klart sämst av de fem topplagen. Där måste det bli en skärpning om göteborgarna ska gå hela vägen.

Målvakt

Henrik Lundqvist var stor SM-hjälte i fjol, då han delade målvaktsjobbet med Fredrik Norrena. Men det var Henke som stod klart flest matcher i slutspelet. "Henke" har fått en del kritik i vinter, men är trots allt tvåa rent statistiskt i grundserien – efter just Norrena.

Nyckelspelare

Magnus Kahnberg och Tomi Kallio är två riktiga måltjuvar, guld värda i ett slutspel. Kahnberg har gjort överlägset flest mål i vinterns grundserie och Kallio var skyttekung i SM-slutspelet i fjol. Fortsätter de att ösa in mål blir Frölunda riktigt, riktigt giftiga.

Skador

Niklas Andersson har problem med sina ljumskar, men annars är Frölunda skadefritt.

Tränarsnack

– Slutspel, nu börjar en helt ny säsong. Det gäller bara att gilla läget nu. I fjol blev vi mästare, men hade enormt jobbigt i kvarts- respektive semifinalspel mot Modo och Timrå. Att det blev Djurgården stör oss inte. Det kommer att bli härliga fajter. Vi har två honnörsord inför det som komma skall, ödmjukhet och hårt arbete. Men det vi verkligen vet är att nu har elithockeyn gått in i en ny värld. Gamla resultat och gamla meriter gäller inte, säger Janne Karlsson.

FAKTA/DJURGÅRDEN

Arena: Globen.

Kapacitet: 13 850.

Publikrekord: 13 850

SM-guld: 1926, 1950, 1954, 1955, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1983, 1989, 1990, 1991, 2000, 2001.

Biljettläget: Släpps i dag.

Slutspelsfeber: tempen stiger.

Poängtoppen

1. S. Pettersson

34 (18+16)

2. J. Hedström

34 (12+22)

3. R. Lintner

31 (18+13)

Busligan

1. J. Oduya

173 minuter

2. M. Kristoffersson

125 minuter

3. J. Hedström

94 minuter

Wennerholm: Försvarsspelet för svagt

Före matchen mot Mif i går, hade jag sagt att Djurgården är ett lag som kan slåss om SM-guldet. Men nu vete sjutton. Det spel Djurgården visade upp i första perioden går var det sämsta jag sett på år och dag. Då har jag ändå följt Djurgården sedan 1982. Djurgården kastade bort sin plats bland de fyra bästa och chansen att få en avgörande sjunde match på hemmaplan. Nu får man en stentuff kvartsfinal mot Frölunda och inget talar för att man överlever den. Formkurvan pekar spikrakt nedåt.

Styrka

Djurgårdens fysik och aggressivitet är som gjord för slutspelshockey. Tunga, tuffa torpeder som Stefan Pettersson, Marcus Kristoffersson och Jonathan Hedström blandat med spelintelligensen hos spelare som Espen Knutsen, Mikael Johansson och Fredrik Bremberg. Forwardssidan är grym.

Svaghet

Backarna håller inte samma klass som lagets forwards och försvarsspelet har varit mediokert. Djurgården har faktiskt släppt till flest skott på mål av alla lag i hela elitserien på 50 omgångar, sexton skott fler än jumbon Leksand. Det har man knappast råd med längre.

Målvakt

Björn Bjurling är en av säsongens största skrällar. Han har räddat Djurgården många gånger, speciellt under den tröga starten i höstas. Nu gör han sitt första SM-slutspel som förstemålvakt. Klarar han det lika bra har Djurgården en chans att störa Frölunda. Darrade mot Mif i går och blev utbytt. Tillfällig svacka?

Nyckelspelare

Espen Knutsen kommer att ha en avgörande roll, framförallt i power play. Han är en underbar speldirigent då han är som bäst. Espen kom överraskande hem från NHL mitt under säsongen, men har mest gått skadad hittills.

Skador

Espen Knutsen och Fredrik Bremberg vilade mot Mif, båda febersjuka. Kan spela på måndag.

Tränarsnack

– Jag hade faktiskt på känn att det skulle bli Frölunda. Jag tycker vi har ganska likvärdiga lag. Nu handlar det om att vinna närkamper, få tryck framför mål och nöta ner motståndarna psykiskt och fysiskt. Det klarar vi. Jag är inte orolig, säger Niklas Wikegård.

Sportbladets ishockeyexpert Mats Wennerholm anaylserar kvartsfinalen mellan Frölunda och Djurgården.

ARTIKELN HANDLAR OM