Heidi dopades så att hon blev Andreas

Stasi-dokument avslöjar det samvetslösa östtyska hormonfusket

1 av 2 | Foto: MARK SIMON/BLACK STAR
I DAG Andreas Krieger fotograferad tillsammans med sin nya fru. Att Andreas tidigare varit kvinna är inte lätt att se. 2000 stämde han sitt tidigare förbund för sitt lidande.
SPORTBLADET

NEW YORK

Över 10 000 östtyska idrottare ingick i ett gigantiskt hormonprojekt för att landet skulle kunna konkurrera med Sovjet och USA.

Det avslöjas nu i tidigare hemligstämplade Stasi-dokument.

- De dödade Heidi, säger Andreas Krieger, som blev man.

Historien om "Hormon-Heidi" Krieger, EM-vinnare i kulstötning 1986, är det mest kända skräckexemplet.

Som 16-åring började hon pumpas full med hormoner och steroider, två år efter hon kom till klubben Dynamo i Berlin som var sponsrad av den östtyska hemliga polisen Stasi.

Heidi transformerades sakta, både fysiskt och psykiskt, till man.

- Sex månader (efter de första "vitaminpillren") kände jag mig som en michelingubbe eller en uppstoppad gås, säger Krieger, 38, till New York Times.

Som 18-åring vägde hon över 100 kilo, hade djup röst, hår på kroppen och i ansiktet. På gatorna skrek folk homosexuell eller transvestit efter henne. Då slutade hon bära kjol.

Hon hade svåra humorsvängningar och depressioner, men befann sig i förnekelse och idrotten blev hennes enda bekräftelse, säger hon.

Var djupt deprimerad

Djupt deprimerad försökte hon 1994 att ta sitt liv genom att skära sig i handlederna. 1997 bestämde hon sig, efter flera års könsförvirring, att genomföra ett fullt könsbyte. Heidi blev Andreas.

Sedan 2002 är Andreas gift med simmerskan Ute Krause, som också lider av sviter från steroidbruk.

Tidigare hemliga Stasi-dokument visar nu att Krieger var långt ifrån ensam:

Över 10 000 östtyska idrottare ingick i ett statssponsrat försök att bygga ett land med bara 16 miljoner invånare till en sportstormakt i klass med USA och Sovjetunionen.

Mellan 500 och 2000 av dessa idrottare tros lida av "allvarliga hälsoproblem" som en följd av steroiderna. Bland annat levertumörer, hjärtsjukdomar, testikel- och bröstcancer, barnlöshet och barn födda med missbildningar, samt en rad psykiska åkommor.

2002 etablerade den tyska regeringen en kompensationsfond på cirka 20 miljoner kronor för dopingoffren, med ett maxbelopp på cirka 100 000 kronor till vardera idrottare.

Men bara 311 idrottare hade krävt pengarna när ansökningstiden gick ut den 31 mars 2003.

- Många har aldrig, inte ens nu, förstått att de misshandlades av personer de litade på, säger Birgit Boese, styrelsemedlem i dopingoffersfonden.

Processerna fortsätter nu. Man planerar bland annat att stämma VEB Jenapharm, företaget som tillverkade steroiden Oral-Turinabol som gavs till idrottarna.

- Vi kommer inte att kunna göra dessa fel rätt, men idrottarna kan använda pengarna till medicin och terapi, säger simmerskan Karen Königs advokat Jens Steinigen till New York Times.

Hon kallades Hormon-Heidi

Fredrik Virtanen