Fosshaugs comeback slutade med succé

Gjorde båda målen i segermatchen mot Falun

SPORTBLADET

FALUN (TT)

Storfavoriterna gör som väntat i bandyns SM-kvartsfinaler.

På fredagskvällen skaffade sig Edsbyn, Hammarby, Sandviken och Västerås 2-0-ledningar i bäst av fem matcher.

Fredagskvällens mest intressanta comeback gjorde Västerås veteran Pelle Fosshaug - som efter sin långa avstängning varit sjuk och missade den första SM-kvartsfinalen mot Falun (5-2). Att han nu var tillbaka var Västerås lycka. Fosshaug gjorde båda målen när Västerås vann med 2-0 i Falun och tog ledningen med samma siffror i bäst av fem kvartsfinalmatcher.

- Kul att göra mål och viktigt att vinna. Men vi kan och vill spela mycket bättre än så här, säger Fosshag efter matchen.

Fosshaug behövde inte lång tid på sig för att presentera sig i Falun. Redan efter nio minuter tog han ner en passning på volley från Ted Andersson och satte 1-0 mellan benen på Faluns målvakt Jonas Persson.

2-0 kom efter 19 minuter. Då lämnade Persson retur på ett hörns kott från Ted Andersson och Fosshaug rakade enkelt in bollen.

Inget skönspel

Så långt var 2-0 för Västerås inte rättvist. Falun började matchen bäst och hade tre hörnor de första fem minuterna och ytterligare ett par farligheter. Men Västerås kom ju mer matchen led och var det bättre laget i första halvlek. Laget hade bättre fart på skridskorna i sina attacker och bakåt var det mycket stabilt. De gånger Faluns skott nådde Västeråsmålet var målvakten Andreas Bergwall med på noterna.

Något skönspel var det dock inte tal om. Rejält snöfall gjorde att bollen ofta stannade i snön och båda lagen försökte med många lyror.

- Jag tyckte inte att det var så farligt, det gick att spela. Det där är mer en mental grej när det snöar, ansåg Fosshaug.

Västerås kunde ha punkterat matchen helt i början av andra halvlek. Anders Bruun fick chansen att slå en straff men Faluns målvakt räddade. Dessutom hade Fosshaug ett upplagt läge.

- Öppet mål, det får man inte missa. Vi borde gjort ytterligare mål, sade han kritiskt.

Inte heller andra halvlek bjöd på något bra spel, trots mindre snö på isen. Däremot blev det mer grinigt och Västerås drog i slutet av matchen på sig tre utvisningar.

Fem mål av Olsson

Även Hälsingederbyt mellan Bollnäs och Edsbyn spelades i dåligt väder. På grund av det ymniga snöfallet avgjordes matchen i 3 x 30 minuter. Edsbyn hade minst problem med underlaget, tog snabbt ledningen med 3-0 och gick sedan enkelt ifrån. Edsbyns store segerherre var mittfältsveteranen Magnus Olsson. Fem mål från 33-åringens klubba bidrog till Edsbyns 7-2-seger - en bortavinst som också betydde överläge med 2-0 i matcher.

7-2 var för övrigt ett gångbart resultat. Sandviken vann i Vänersborg med samma siffror - precis som Hammarby i Karlstad mot Boltic.

Om fredagens fyra segerlag vinner sina matcher även på söndag är semifinallagen redan klara. I så fall möts Hammarby och Sandviken samt Edsbyn och Västerås.

Sune Karlsson/TT