”Det får mig att tänka på våldtäkt”

Zoran Lukic uttalande får feministerna att rasa

1 av 2 | Foto: henrik brunnsgård
”Hon blir lättare att hantera om hon har lite alkohol i kroppen” Uttalandet som får feministerna att rasa.
SPORTBLADET

Zoran Lukic säger att kvinnor är lättare att hantera om de har alkohol i kroppen.

Det får feministerna att rasa:

- Jag associerar till våldtäkt, säger vänsterpartiets Inger Stark.

Det var på frågan "Vad skulle du bjuda på om du fick oväntat besök?" Djurgårdens guldtränare Zoran Lukic i gårdagens Skånska Dagbladet svarade:

"Konjak och kaffe. Om det är en snygg kvinna som kommer blir hon alltid lättare att hantera om hon har lite alkohol i kroppen."

Ett svar som får kvinnliga politiker att rasa.

- Fy fan. Jag associerar till våldtäkt - supa unga flickor redlösa och sedan utnyttja dem, säger Inger Stark, i jämställdhetsrådet för vänsterpartiet i Stockholms Stad.

"Vanligt i idrotten"

Stark tror att Lukics uttalande ger uttryck för en syn som är utbredd inom fotbollen.

- Unga män har en syn på kvinnan och sexualiteten som går bakåt. Jag tror detta är väldigt vanligt förekommande inom fotbollen och idrotten.

Catharina Elmsäter-Svärd är ordförande i moderata kvinnoförbundet och hon menar att Lukics ger uttryck för en syn på kvinnor som...

- ...lägre stående varelser med sämre intellekt. Han borde förklara sig.

Zoran Lukic står för det han sagt men att ordvalet "lättare att hantera" inte var det bästa.

- Jag är inte den perfekta politikern och ordvalet kan bli både det ena och det andra ibland. Men jag säger vad jag menar: vi blir mer avslappnade och pratglada när vi dricker och det blir lättare att prata och umgås, säger Lukic.

"Tappat demokratin"

- Jag kan inte tänka mig att någon respekterar kvinnan mer än vad jag gör. Jag vet var jag står och det gör dem som känner mig också. Jag är inte orolig.

Lukic tycker sig se en farlig trend i Sverige:

- Vi har tappat all demokrati. I dag i Sverige får man inte ha några åsikter. Jag kallar dem polisdemokrater, de som vill ta bort alla åsikter som inte är i linje med de som styr. De granskar vad alla säger, vänder och vrider på det och tolkar det till sin fördel.

Lukic föddes i och levde under många år i det kommunistiska Jugoslavien.

- Sverige börjar likna det kommunistiska samhället. Där granskades och straffades de som hade åsikter. Jag kommer aldrig att finna mig i det. Jag kommer att förbli politiskt inkorrekt, säger Lukic.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM