Nervigt ”gli azzurri” sviker inte tifosis

Kristina Kappelin: Hela Italien drog en suck av lättnad när Portugal besegrades

SPORTBLADET

”Gli azzurri” sviker inte. På sitt alldeles eget vingliga, nerviga, mer eller mindre slumpmässiga sätt, uppnår de ständigt goda resultat. En nation av tifosi och nagelbitare tackar och väntar på EM.

Hela Italien drog en suck av lättnad, när ”gli azzurri” efter 90 minuters hård kamp i ösregn till slut besegrade Portugal i Braga i går kväll.

”Calcio” har ju nästan blivit ett fult ord i Italien, efter det avbrutna derbyt i Rom och avslöjanden om ekonomisk brottslighet i klubbarna.

Onsdagskvällens seger var därmed katarsis på högsta nivå, en bekräftelse att åtminstone landslagsfotbollen är ren och pur och underbar och producerar resultat.

Ingen här tänkte på mötet som en vänskapsmatch. Det kändes mest av allt som en generalrepetition inför EM mot turneringens mest motiverade landslag. Portugal ville vinna till varje pris, men ”gli azzurri” var lika fast beslutna att bjuda hårt motstånd.

På ruinens brant

Det lyckades de också med, men först efter att ha balanserat på ruinens brant. Nuno Valentes mål fem minuter in i första halvlek, gav italienarna det där skräckslagna uttrycket som förebådar katastrof.

Under den första halvtimmen dominerade Portugal matchen totalt och Giovanni Trapattonis på pappret offensiva laguppställning kom knappt ens i närheten av portugisernas mål. I försvaret lyste Fabio Cannavaro och Alessandro Nesta med sin frånvaro.

Men italienarna tog sig i slutet av första halvlek och den obetalbare Francesco Totti förvandlade en frispark till en målboll för Bobo Vieri. Han är sur, men han har sinnesnärvaro. Utan Vieri vore Italien intet. 1–1.

Plötsligt piskade regnet särskilt obarmhärtigt på värdlaget.

I andra halvlek bytte Trapattoni i princip ut hela laget. Förstärkningarna på mittfältet – Perrotta och Ambrosini gjorde en betydligt bättre insats än Gattuso och Pirlo – och en pigg och inspirerad Fabrizio Miccoli gjorde resten.

Portugisiskt missmod

Juventus minst fåfänga och mest arbetsvilliga anfallare bet sig fast i portugisernas målområde och sköt till slut en hörna rakt i nätet!

2–1 till italienarna och missmod i det portugisiska lägret. På tränarbänken såg Felipe Scolari ut som en som sålt smöret och tappat pengarna.

Men trots segern, har ”gli azzurri” någonting lätt störande sladdrigt och ostadigt över sig. De har en utmärkt statistik, men ett synnerligen vingligt sätt att uppnå sina resultat.

Varje match är ett psykodrama som kan sluta hur som helst. ”Gli azzurri” saknar den säkerhet och övertygelse som man väntar sig av ett riktigt stort lag.

Annars är det illa ställt med fotbollsmoralen i Rom. I går var sista dagen för de italienska klubbarna att lämna in sina papper till italienska fotbollsförbundet för att få licens att spela i nästa års Uefa-cup och Champions League.

Roma, Lazio och Parma riskerar på allvar att inte klara provet. Om det inte vore för att myndigheterna har valt att blunda, skulle samtliga tre ha fått lämna in sina böcker till konkursdomstolen för länge sedan. Spelarna har inte sett till en löning på månader.

Detta är omständigheter som Uefa inte längre accepterar. I takt med att fotboll har blivit industri, kräver Lennart Johanssons organisation ordning och reda i räkenskaperna.

Det blir nog svårt för Roma att hålla kvar Totti. Det bidrar till den galopperande fotbollsdepressionen bland Romas tifosi.

Tack och lov för EM och landslaget.

Kristina Kappelin ([email protected])