Norrköping och Plannja till SM-final

Utklassningssegrar i avgörande semifinalerna

SPORTBLADET

LULEÅ (TT)

Anders Rönndahl visade vägen, och sedan tog Plannja greppet om den femte semifinalen och slog ut fjolårsmästarna Solna ur basketslutspelet på fredagskvällen.

- Jag har aldrig sett Anders göra en så bra match tidigare. Och Plannja vann fullt rättvist, säger Solnas 36-årige nestor Mattias Sahlström.

.- Det var kul att höra från en sådan legend. Det gick bra för mig idag, men det är lätt att spela när det flyter på för hela laget, säger Anders Rönndahl.

Segern med 101-75 i Coop Arena i Luleå betyder att Plannja får spela SM-final för sjunde gången på åtta år, den här gången mot Norrköping.

- Det är ett lag som är väldigt annorlunda än Solna. Spelarna är sådär 60-80 centimeter kortare än Plannjas, men är väldigt snabba och skjuter snabbt, säger David Vischer, Plannjas coach.

Finalserien spelas för första gången i bäst av sju matcher, med start på söndag i Luleå.

''Tror vi vinner''

- Jag tror vi vinner. Andra får spekulera i hur många matcher som krävs, säger David Vischer.

Den avgörande semifinalen på fredagskvällen i Coop Arena blev aldrig den ultraspännande uppgörelse som publiken, 4 041 personer, väntat sig.

Plannja formerade köttmur under den egna korgen, tog del flesta returerna i matchen och tvingade Solna att skjuta ring ut. Från början till slutet.

- Plannja fick oss att se långsamma ut. Kanske spelade det in att det gick så mycket energi för oss i onsdags när vi vann hemma. Vi kunde behövt en dags vila till, säger Mattias Sahlström.

- Naturligtvis är jag besviken, säger han.

Anders Rönndahl gav Plannja ledningen redan i första anfallet med en trepoängare, och följde sedan upp med ytterligare en.

Kom från BB

Luleålaget behöll sedan ledningen till slutsignalen.

Amerikanerna Donald Williams (20 poäng) och Brent Wright drog ett tung lass. 203 centimeter långe Wright gjorde 28 poäng och tog 14 returer, bäst i laget.

Håkan Larsson kom till spel praktiskt taget från BB, efter att ha fått sitt första barn på fredagen, och jobbade ihop 13 poäng med snabba ruscher på korgen.

Solnaspelarna fick stånga sig trötta, utan att få fart på skyttet. Bäst lyckades Andrew Mitchell, 19 poäng, Terrel Riggs 17, och Mattias Sahlström, 14.

Legenden, som ställdes utanför Basket-EM på hemmaplan i fjol, har en lysande säsong bakom sig.

Och kanske var det inte den sista.

- Det känns som att jag vill fortsätta. Vi får se vad som händer, säger han.

Bra effektivitet

Norrköping vann som sagt sin semifinalserie mot Södertälje efter 103-85 i den femte och avgörande matchen.

Södertälje hade det poängmässiga övertaget ända fram till slutet av den tredje perioden då David Bergström sköt två raka trepoängare och Norrköping gick fram till 66-65.

I fjärde perioden kunde de sedan gå fram till 82-69 då Södertälje misslyckades med sitt skytte medan hemmalaget fick in det mesta.

Till slut blev det 103-85 och nu väntar Plannja i final.

Bästa poängplockare i Norrköping blev George Gervin med sina 33 poäng.

Per Vallgårda/TT