Färjestad kopplade greppet om finalserien

"Sudden death passar oss”

SPORTBLADET

KARLSTAD (TT)

Borta hade varit bra i ishockeys SM-finalserie.

Men på lördagen var hemma bäst.

- Sudden death passar oss, vi vågar vinna, sade Färjestads matchhjälte Ulf Söderström med 4-3 (1-0, 1-2, 1-1, 1-0) mot HV 71.

Söderström visade vinnarvilja 3.43 in i förlängningen.

- Calle Steen tog ned pucken med handen. Jag såg att deras back var en halvmeter efter så jag störtade rakt på mål.

Det var bara fri isyta mellan Söderström och Stefan Liv när Steen förde fram pucken på kanten. En exalterad Söderström försökte göra Steen uppmärksam på läget.

- Jag skrek någonting...tror det var ''öh'', berättar den blivande läraren.

- Men Calle har bra skalle så han såg läget.

Passningen kom perfekt. Söderström förpassade pucken i mål och de flesta av de drygt 8 000 åskådarna i Löfbergs Lila Arena till extasstadiet.

''Sudden'' passar Färjestad

För Färjestad var det tredje raka förlängningssegern i årets SM-slutspel.

- Tror ''sudden'' passar oss för vinna. Det går inte att åka runt och vänta på några misstag, sade matchvinnaren.

Söderström vann under Färjestads guldsäsong 2001/2002 elitseriens poängliga efter 50 poäng på 49 matcher och tilldelades guldhjälmen. Men därefter kom skadorna.

Numera finns han i Färjestads tredjefemma - och med mindre speltid kommer inte poängen lika naturligt.

- Jag hade väl två riktigt bra lägen i första perioden. Liv var alert med klubban då.

- Hade jag satt någon av de lägena hade det nog inte behövts sudden death.

Stark förstaperiod

Första perioden var den bästa ishockeyn som Karlstadslaget presterat i finalserien. Hemmalaget tog välförtjänt ledningen i numerärt överläge 16.45 in i öppningsakten. HV-målvakten Stefan Liv stod upp med pucken mellan skridskorna och väntade på att domaren Ulf Rönnmark skulle blåsa av för blockering. Men signalen kom aldrig, i stället kunde Peter Nordström peta in ledningsmålet.

- Domaren dömde mål och jag protesterade inte. Det kanske såg ut som om Stefan inte hade blockerat pucken, sade HV-tränaren Pär Mårts efteråt.

Färjestad vann skottstatistiken med 17-6 i första perioden och när Dieter Kalt satte 2-0 halvvägs in i matchen kändes en HV-upphämtning långt borta. Men i själva verket var den nära förestående.

En knapp minut efter 2-0-målet åkte Peter Nordström ut och HV tog chansen att komma in i matchen. Regissören bakom upphämtningen var lagkaptenen Johan Davidsson. I numerärt överläge spelade han, från sin position bakom mål, fram till den finländske backen Mika Niskanen till 1-2.

HV reste sig

Kvitteringen kom bara 1.26 efter reduceringen. Davidsson drog upp ett anfall och släppte pucken bakom ryggen till Jani Hassinen. Finländaren, som fick inleda matchen på bänken, sköt snyggt 2-2 i ett av sina första byten.

Men Färjestad kopplade på nytt grepp om matchen när Martin Lindman hittade krysset med ett dragskott i inledningen av den tredje perioden. Det var Lindmans första mål i slutspelet, landslagbacken har tidigare ofta fått spela i fjärdekedjan.

Men han fick inte bli matchvinnare, då en annan bänknötare såg till att det blev förlängning. Jani Hassinen visade finländsk finess när han dribblade in sitt andra mål för kvällen, 9.46 in i tredje perioden. Fri med Wallinheimo gjorde Hassinen en elegant backhanddragning och lyfte upp 3-3 i nättaket.

- Tycker vi visar att vi är ett gäng som inte ger upp när vi kommer tillbaka två gånger om, analyserade Pär Mårts.

Men i sudden death ges inte tillfälle till någon comeback - och efter 3.43 var det slut.

Tillbaka till Jönköping

Färjestads leder nu finalserien i bäst av sju matcher med 2-1.

- Eftersom vi har haft två hemmamatcher är det egentligen logiskt att vi leder med 2-1. Nu få vi visa att vi kan vinna borta fler gånger, summerade matchvinnaren Söderström.

Finalserien flyttar till Jönköping för match fyra och fem. Förmodligen får Färjestad då klara sig utan backen Per Hållberg.

- Han fick en smäll mot axeln och tappade all kraft. Vi har ännu inte fått någon diagnos hur det är med honom, sade Färjestads assisterande coach Tommy Samuelsson.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM