Blåvitt fick inte hål på Kalmar

Mållös premiär på Fredriksskans

SPORTBLADET

KALMAR (TT)

Nykomlingen Kalmar tog 2004 års första allsvenska poäng hemma mot IFK Göteborg med hemvändaren Niclas Alexandersson och före detta skyttekungen Peter Ijeh.

På Fredriksskans blev det inga mål alls. 0-0 och inget bra spel.

- Som premiärer brukar vara, som jag kommer ihåg dem, sade Niclas Alexandersson.

Efter sex och ett halvt år i England var Alexandersson tillbaka på allsvensk mark. Han var okay mot Kalmar och den som stod för matchens grannlåt, en snabb tvåfotsdribbling och en precis passning fram till Ijeh men skottet blev misslyckat.

Alexandersson var också framme på IFK Göteborgs första målchans. Bollen gick in i Kalmars straffområde, Ijeh drog till och Kalmars målvakt Petter Wastå lämnade retur.

Bollen hamnade på fötterna hos ''Alex'':

- Det var lite flipper därinne, jag kom för nära målvakten. Jag försökte få den under honom men han var kvickt nere och täckte.

Inget mål där och inget mål ett par minuter efter på den andra målchansen:

Ijeh var sist på bollen i en tilltrasslad situation och den for högt upp och ut till inspark.

Få målchanser

Kalmars bästa möjlighet hade Lasse Johansson, men IFK Göteborgs målvakt Bengt Andersson tog galant.

Då återstod bara tre minuter.

- Vi är glada att vi fick en poäng, för vi kunde förlorat matchen. Trots att vi var det bättre laget i andra halvlek. Före pausen var vi dåliga och skapade inte en enda målchans vilket aldrig hänt tidigare, sade Göteborgs tränare Bosse Johansson.

Han bytte in veteranen Magnus Erlingmark med knappt en halvtimme kvar. Niclas Alexandersson lämnade innermittfältet till Erlingmark och gick ut på högerkanten.

Tanken var att man skulle få bredd i spelet och inte fortsätta fastna i Kalmars stabila mittförsvar.

- Fast tendensen fortsätter. Vi har problem med att skapa målchanser. Det beror väl på att vi inte är samspelta ännu. Men vi måste bli modigare, våga hålla i bollen och rulla fotboll. Inte tjonga, sade Niclas Alexandersson.

Brassar i backen

Kalmars omtalade tre brasilianska spelare då?

Dede Anderson, i fjol i Hammarby, märktes mest för att han ramlade omkull i nästan varje bollduell. Anfallskamraten Fabio Augusto föll också lätt flera gånger och synade den toviga planen. Men några frisparkar blev det inte, däremot en varning för filmning för Augusto.

César Santin, som byttes in med tjugo minuter kvar, sprang mest omkring.

Hur ska det gå för KFF?

- När det gäller framtiden är jag trygg. Fast jag har lite blandade känslor från den här matchen. Försvaret var stabilt, men ...Ja, tiden talar för att vi kan bli bättre i anfallen, bättre med passningarna, sade tränaren Nanne Bergstrand.

Bo Harmby/TT