Marta sköt Umeå till final

Brasilianskan gjorde enda målet mot Bröndby

SPORTBLADET

UMEÅ (TT)

Norrländsk kraft och organisation räcker långt.

Kryddat med några stänk brasilianskt artisteri tog det Umeå IK till lagets tredje raka final i Uefa Womens s cup.

Det var nyförvärvet Marta som med ett frisparksmål gav Umeå segern med 1-0 i den avgörande semifinalen mot danska Bröndby.

- Jag är glad över att vi vann, men jag är inte riktigt nöjd med mitt eget spel. I den första matchen i Danmark fick jag flera målchanser än nu, sade 18-åringen som kommer att bli årets attraktion i allsvenskan.

Den här gången var det den slovakiska domaren som gav Marta chansen att avgöra semifinalen.

När danskornas mittback Gitte Andersen, med ena knät, passade bollen till sin egen målvakt efter 35 minuter blåste Alexandra Ihringova indirekt frispark för avsiktligt bakåtspel.

Från målområdeslinjen kunde Umeås nya stjärna enkelt dunka in Malin Moströms passning.

Trots en viss språkförbistring:

- Jag förstod inte hur Malin skulle slå den till mig. Men när bollen kom var det bara att skjuta och se om jag kunde komma igenom deras mur. Jag siktade inte, avslöjade Marta med ett skratt.

Domartabbe

Fram till Umeås ledningsmål hade Bröndby hållit spelet bra uppe, men utan att skapa några målchanser mot UIK:s starka försvar.

Efter Umeås 3-2-seger i den första semifinalen var laget tvingat att vinna med minst två måls marginal. Den uppgiften är bland det svåraste i damfotbollsvärlden - Umeå är nämligen obesegrat sedan snart fyra år på hemmaplan.

- Inte blir det enklare efter domartabben. Det är pinsamt och en riktig skandal att domare som inte kan reglerna får döma en sådan här viktig match, dundrade Bröndbys tränare Peer Danefeld.

Han pekade på regelboken där det står att bakåtspel till målvakten är otillåtet endast om det sker med foten.

Alla runt Gammliavallen kunde se att Gitte Andersen använde knät.

- Men vi kan förstås inte skylla på domarna att vi inte själva gör mål, tillade Danefeld.

Tredje raka finalen

Umeå IK är nu framme i sin tredje raka final i Uefa Women's cup. Förra året blev det seger i två matcher mot danska Hjörring.

Nu kommer antingen Malmö FF eller Frankfurt att finnas på den andra planhalvan i den första finalmatchen på hemmaplan i början av maj.

- Det spelar igen roll vilket av dem det blir, de spelar ungefär samma typ av fotboll. Men visst vore det ett bra betyg till svensk fotboll om det blir vi och Malmö FF som möts i finalen, sade Umeås tränare Andrée Jeglertz,

Thomas Eriksson/TT