Ribbträffar Elfsborgs olycka mot Öis

”Tungt att förlora så här”

SPORTBLADET

BORÅS (TT)

Elfsborg skapade chanser, sköt i stolpen, nickade i ribban och slog en straff i ribban.

Örgryte kämpade och var kalla och vann allsvenska premiären med 2-1 (1-0).

- Tungt att förlora så här, sade Elfsborg tränare Magnus Haglund.

Genom ett snabbt mål skapade Örgryte trygghet för resten av matchen. Redan i nionde minute gjorde Paulinho Guara 1-0 på ett inlägg från höger av Christian Hemberg.

Men trots det tidiga målet fick inte Örgryte igång sitt spel. I stället var det Elfsborg som stod för det lilla spel som fanns i första halvleken. Boråsarna fick långa stunder kraftig press på Örgryte. Det var först i slutet av den första halvleken som Örgrytes passningar började stämma.

Last bäst på planen

I andra halvleken förstärktes bilden från den första halvleken. Elfsborg svarade för spelet och hade det bästa passningsspelet. I 51:a minuten sköt Samuel Holmén i stolpen. Några minuter senare slog Kristoffer Arvhage en frispark som Dick Last i Örgrytes mål verkligen fick sträcka ut sig på för att kunna rädda.

Vid flera tillfällen var det just Dick Last som var bäste spelare på plan.

- Dick var fantastiskt duktig i kväll, sade Örgrytes tränare Jukka Ikäläinen.

Mitt i all press från Elfsborg kunde Örgyte göra 2-0 i 68:e minuten. Det var på en situation när Elfsborgs målvakt Johan Wiland befann sig långt ut i straffområdet. Tryggvi Gudmundsson försökte lobba över honom, men Wiland hann tillbaka och tippade bollen i ribban. Bollen studsade dock ut mot planen och Christian Hemberg kunde forcera in bollen.

Nio minuter senare kunde dock Elfsborg reducera till 1-2 när Lasse Nilsson nickade in en frispark från vänster.

Två ribbträffar

Därefter ökade Elfsborh sitt tryck i jakten på en kvittering. Hasse Berggren var nära att lyckas när han nickade i ribban med fem minuter kvar av ordinariespel tid.

Fjärdedomaren markade fyra minuters extra tid, och Elfsborg utnyttjade varje sekund av extratiden.

När matchklockan visade 94.20 fick Elfsborgs en straff sedan domaren ansett att Lasse Nilsson stördes ojust av David Marek.

Lasse tog själv straffen, men gjorde inte bättre ifrån sig än att skjuta i ribban. Därefter blåste domaren av matchen.

- Det var absolut ingen straff. Lasse söker själv situationen, men det gör ju alla spelare i det läget, sade David Marek efter matchen.

Elfsborg tränare Magnus Haglund var mycket bedrövad efteråt.

- Vi gjorde en mycket bra match och spelade precis som vi hade tänkt oss. Vi hade ju också överlägset flest målchanser, ändå fick vi ingen poäng med oss.

- Det är tungt.

Av förklarliga skäl var Jukka Ikäläinen betydligt gladare.

- Det var ju spännande ända till sista minuten. Vi tappade i andra halvleken, men det var naturligt när Elfsborg jagade kvittering.

Leif Brändström/TT