Utklassningsseger i fjärde finalen

Första bortaförlusten för FBK sedan februari

SPORTBLADET

JÖNKÖPING (TT)

Han är elitseriens finlirare - och slutspelets poängkung.

Johan Davidsson gjorde målet som bäddade för HV:s 4-0-seger - och för Färjestads första bortaförlust sedan februari.

- 1-0-målet var mentalt mycket viktigt, sade Davidsson sedan HV 71 utjämnat ishockeyns finalserie till 2-2 i matcher.

Färjestad hade inte förlorat på bortais sedan den 22 februari - och såg ut att gå mot ny seger i Kinnarps Arena i inledningen av den fjärde finalmatchen. HV 71 hade svårt att komma ur egen zon i första periodens enda numerära överläge.

Ändå var det hemmalaget som tog ledningen - genom Johan Davidsson.

I inledningsaktens slutminut drog Anders Huusko upp ett anfall och spelade i sidled till Johan Davidsson. HV-kaptenen sköt direkt, returen gick till Stefan Hellkvist som med ett pass bakom ryggen hittade Davidsson. Killen som kallas ''Snöret'' kunde sätta 1-0 från nära håll.

- Det var skönt att få göra mål igen. Det senaste kom i första semifinalmatchen mot Frölunda... en passning som gick in, sade Davidsson om säsongens fjärde slutspelsmål.

- Jag kan tänka mig att det var tungt för Färjestad att gå till periodpaus, summerade Davidsson sedan han tackat HV-klacken efter matchen.

Årets gentleman

Understället dröp, som vanligt av svett, när han mötte pressen i spelargången efter matchen.

HV-kaptenen prisades av domarföreningen som Årets gentleman i svensk ishockey före nedsläpp. 28-åringen är en finlirare som visar att ishockeyspelare inte behöver vara muskelberg. Spenslige ''Snöret'' leder i stället sitt lag med speed och smartness.

Davidsson är dessutom slutspelets poängkung. Han fick sin 16:e poäng i årets slutspel då han lobbpassade till Björn Melin tolv minuter in i mittperioden. Melin dribblade bort Hannes Hyvönen och serverade pucken bakåt till Jouni Loponen. Den finländske backen fick tid att sikta och hittade Wallinheimos plockhandskryss.

Tre assist av Melin

I slutminuten av mittperioden kom 3-0. Melin kastade in en puck mot Wallinheimo, Per Gustafsson bökade på returen och Kalle Sahlstedt fick pucken. Den finländske centern visade kyla då han höll i och lurade bort den liggande Färjestadsmålvakten med en läcker backhanddragning.

Melin fick sin tredje passningspoäng för kvällen när HV avgjorde drygt tre minuter in i slutperioden. Peter Ekelund agerade skarprättare och fick dundra in 4-0 från ''slottet'' bara några meter från mål.

- Det målet avgjorde definitivt matchen, konstaterade Färjestads assisterande coach Tommy Samuelsson.

Massor av utvisningar

I slutet av matchen fylldes utvisningsbåsen. På lite drygt sex minuter blåste domaren Ulf Rönnmark för 24 utvisningsminuter.

- De blev lite tjuriga, tyckte Davidsson.

- Det var nog mycket besvikelse över prestationen från vår sida, sade Tommy Samuelsson, som sågade sitt lags insats efter den första perioden:

- Vi tog för dåliga beslut och kom fel i situationerna.

Med massor av folk i utvisningsbåset lyckades Färjestad inte spräcka Stefan Livs nolla. HV-målvakten motade samtliga 23 skott.

Huusko skadad

Final nummer fem spelas i Jönköping på onsdag. Men då kanske HV få klara sig utan målkungen Anders Huusko som fick kliva av i den tredje perioden med en misstänkt ljumskskada.

- Han sträckte till sig. Det är för tidigt att säga hur allvarligt det är, sade HV:s assisterande tränare Fredrik Stillman.

Lars Markusson/TT