Färjestad kan avgöra på hemmais

Ommöblerat Färjestad vann med 3-2

SPORTBLADET

JÖNKÖPING

Det är fördel Färjestad i kampen om SM-guldet.

Efter seger med 3-2 mot HV 71 på onsdagskvällen kan Karlstadslaget nu avgöra på hemmais på fredag.

Färjestadstränaren Bengt-Åke Gustafsson hade blandat om rejält i formationerna. Till exempel fick Pelle Prestberg inte ens plats i fjärdekedjan. Nu spelade i stället Hannes Hyvönen med Jörgen Jönsson och Peter Nordström.

Omkastningarna fick fart på laget.

Men det var hemmalaget HV som tog ledningen. Björn Melin stod för första periodens prestation. Först en stenhård tackling som gjorde att Radek Hamr lättade från isen. Sekunder senare hade Melin dribblat bort både Emil Kåberg och Sinuhe Wallinheimo.

1-0 efter 4.02 var ett ishockeymål av högsta klass.

Men det räckte inte för att vara i ledningen efter den första perioden.

Per Hållberg har redan fyra SM-silver - och vill inte ha ett till. Exakt tre minuter efter Melins öppningsmål så kvitterade landslagsbacken efter snabbt och snyggt spel i numerärt överläge.

Men Hållberg var inte klar med periodens poängproduktion. När matchklockan tickat upp till elva minuter hittade han Hannes Hyvönen med en lång och öppnande passning. Hyvönen höll snyggt undan för Daniel Ljungqvist och lyfte 2-1 i samma maska som Hållberg vid 1-1-målet.

Stolpstudsar

Färjestads 2-1 ledningen stod sig 18 sekunder in på den tredje perioden.

Då avgjorde Jörgen Jönsson matchen. Färjestads lagkapten sköt en klurigt skott som studsade i båda stolparna. Kalabalik utbröt och Jönsson kunde påpassligt peta in sin egen retur.

Pär Mårts tog time out bara 1.30 in i slutperioden för att få en förändring.

Men han fick bara utvisningar.

Färjestad hade ett gyllene läge att definitivt punktera matchen med spela fem mot tre i 1.16, men Stefan Liv stod emot.

HV hade sedan fyra minuters numerärt överläge i följd, utan att få någon utdelning. Reduceringen kom i stället med tre minuter och 17 sekunder kvar att perioden. Mattias Remstam sträckte fram en lång klubba och styrde in 2-3 mellan benen på Wallinheimo.

I slutet pressade HV för en kvittering och tog ut målvakten Stefan Liv, men Färjestad kunde hålla undan till seger med 3-2.

Karlstadslaget leder också matchserien med samma siffror.

Saknade Huusko

I HV var saknaden av Anders Huusko var stor. Mårts prövade både Mattias Remstam och Björn Melin bredvid Johan Davidsson och Stefan Hellkvist i förstakedjan.

Skyttekungen har gjort nio mål hittills i slutspelet, men en ljumskskada stoppade HV-forwarden i onsdagens femte finalmatch.

- Det gick bara inte att spela. Ni kan inte ana hur tungt det känns, sade Huusko innan nedsläpp.

Huusko har dock inte gett upp hoppet om att spela långfredagens sjätte finaldrabbning i Karlstad.

- Jag ska göra allt jag kan för att kunna spela då. Men jag får ta en dag i taget.

Lars Markusson/TT