Per Hållberg less på silver

- ordnade seger för Färjestad

SPORTBLADET

JÖNKÖPING

Ingen vill komma tvåa i en SM-final.

Per Hållberg vet - han har förlorat fyra gånger.

- Jag är jäkligt less på att få silver, sade backen som därför såg till att Färjestad vann matchen och leder finalserien mot HV 71 med 3-2.

Under den tredje finalmatchen såg SM-finalserien ut att ta slut för Per Hållberg.

- Axeln hoppade nog ur led ett kort stund - och jag hade jäkligt ont dagen efter.

Men strömbehandling har fått Hållberg laddad igen.

Han spelade i final fyra, men det var i onsdagens femte final som han såg till att vända matchen efter att hemmalaget HV tagit ledningen. Björn Melin stod för första periodens prestation. Först en stenhård tackling som gjorde att Radek Hamr lättade från isen. Sekunder senare hade Melin dribblat bort både Emil Kåberg och Sinuhe Wallinheimo. 1-0 efter 4.02 var ett ishockeymål av högsta klass.

Men Per Hållberg har redan fyra SM-silver - tre med Modo och ett med Färjestad - och då vill man inte ha ett till. Exakt tre minuter efter Melins öppningsmål så kvitterade landslagsbacken efter snabbt och snyggt spel i numerärt överläge.

- Det var en intränad variant, fast egentligen var det tänkt att Humlan (Peter Hammarström) skulle skjuta. Men nu när han passade tillbaka blev det ju perfekt, säger Hållberg.

Enkelt pass

Men backen var inte klar med periodens poängproduktion. När matchklockan tickat upp till elva minuter hittade han Hannes Hyvönen med en lång och öppnande passning.

- En strålande prestation av Hållberg, berömde Färjestads assisterande coach Tommy Samuelsson.

Hållberg själv var mer blygsam.

- När Hannes bröt in var det egentligen ett enkelt pass att slå.

Hyvönen blev i alla fall fri från blålinjen. Finländaren höll snyggt undan för Daniel Ljungqvist och lyfte 2-1 i samma maska som Hållberg vid 1-1-målet.

Stolpstudsar

Andra perioden blev mållös, men Jörgen Jönsson slog till direkt i den tredje. Färjestads lagkapten sköt en klurigt skott som studsade i båda stolparna. Kalabalik utbröt och Jönsson kunde påpassligt peta in sin egen retur.

HV-tränaren Pär Mårts tog time out bara 1.30 in i slutperioden för att få en förändring - men han fick bara utvisningar.

Färjestad hade ett gyllene läge att definitivt punktera matchen med spela fem mot tre i 1.16, men Stefan Liv stod emot. HV hade sedan fyra minuters numerärt överläge i följd, utan att få någon utdelning.

Reduceringen kom i stället med tre minuter och 17 sekunder kvar av perioden. Mattias Remstam sträckte fram en lång klubba och styrde in 2-3 mellan benen på Wallinheimo.

I slutet pressade HV för en kvittering och tog ut målvakten Stefan Liv, men Färjestad kunde hålla undan till seger med 3-2. Karlstadslaget leder också matchserien med samma siffror.

- Skönt att vi kunde hålla undan. Vi vann för att vi jobbade och slet, analyserade Per Hållberg.

- Men det är långt ifrån avgjort. Det är en hel match kvar.

Hållberg vet - han har förlorat förr.

- Värst var med Modo mot Brynäs 1999. Då ledde vi med 4-1 med några minuter kvar och förlorade ändå. Det var bittert.

Saknade Huusko

I HV var saknaden av Anders Huusko stor.

Mårts prövade både Mattias Remstam och Björn Melin bredvid Johan Davidsson och Stefan Hellkvist i förstakedjan.

Skyttekungen har gjort nio mål hittills i slutspelet, men en ljumskskada stoppade HV-forwarden i onsdagens femte finalmatch.

- Det gick bara inte att spela. Ni kan inte ana hur tungt det känns, sade Huusko innan nedsläpp.

Huusko har dock inte gett upp hoppet om att spela långfredagens sjätte finaldrabbning i Karlstad.

- Jag ska göra allt jag kan för att kunna spela då. Men jag får ta en dag i taget.

Lars Markusson/TT