HV 71 tvingade fram en sjunde match

Stefan Liv höll nollan

SPORTBLADET

KARLSTAD

För 18 år sedan tog Fredrik Olausson hem SM-titeln med Färjestad.

På långfredagen hindrade han ett nytt guldfirande.

HV-backen gjorde matchens enda mål och blev matchvinnare tillsammans med målvakten Stefan Liv.

Den sjätte finalmatchen var den som gällde mest - och var därför mållös längst. Bara en HV-forward (Per-Åge Skröder) fick iväg ett skott på mål i den första perioden.

Färjestad hade de bästa chanserna att först spräcka Stefan Livs nolla i början av den andra perioden. Hannes Hyvönen hade öppet mål i numerärt överläge, men sköt i burgavlen.

I stället var det HV 71 som tog ledningen i ett power play. Rutinerade backen Fredrik Olausson drog nytta av en bytessekvens och smög fram i friläge. Passningen från Björn Melin kom perfekt och Olausson lyckades trycka in 1-0 mellan benen på Sinhue Wallinheimo.

Nyttig med rutinen

Olausson står inte högt i kurs hos FBK-ledningen. Backen fanns med i Färjestads guldlag från 1986 och sportchefen Håkan Loob hade många gånger klart med att Olausson skulle tillbaka till Karlstad efter åren i NHL.

Men trots att ett kontrakt var klart valde Olausson 2002 att stanna kvar NHL i stället för att flytta tillbaka.

- För mig är det här en avskyvärd handling. Nu kan jag lova att Fredrik Olausson aldrig mer kommer att spela för Färjestad. Vi har fått nog, sade Håkan Loob då.

När Olausson i höstas kom tillbaka till Sverige blev det HV 71. Backen, som fyller 38 år i oktober, är inte så snabb på skridskorna längre men är väldigt nyttig med sin rutin och sin spelförståelse, särskilt vid numerära överlägen.

Liv motade 30 skott

I den sjätte finalmatchen blev Olausson matchvinnare tillsammans med målvakten Stefan Liv. Liv stoppade frilägen för både Ulf Söderström och Pelle Prestberg i den tredje perioden.

Men Färjestad hade en gyllene chans att kvittera då laget fick spela fem mot tre i 24 sekunder sedan HV haft för många spelare på isen under en utvisning - men Liv storspelade.

Totalt motade HV-målvakten 30 skott.

I alla tre finalmatcher som HV har vunnit har Liv hållit nollan.

Finalserien avgörs nu i Jönköping på söndag.

Lars Markusson/TT