Mora klart för elitserien sedan Skellefteå fallit tungt

Fick hjälp av ärkerivalen Leksand

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Mora gjorde vad som krävdes. Och fick den nödvändiga hjälpen av ärkerivalen Leksand.

För första gången i klubbens historia är Mora IK klart för elitserien i ishockey. Skellefteå föll tungt i Leksand och öppnade elitseriedörren för Mora.

När ett glädjerusigt Mora äntrade bussen utanför Globen för färd hem till Mora låg en lång natt framför dem. Mora hade för första gången stigit fram i skuggan av "storebror" Leksand och tagit den plats i hockeysocieteten som ärkerivalen lämnade efter sig.

Mora gör Mif sällskap till elitserien. Inte Leksand, inte Skellefteå.

Undra på att glädjen var obeskrivlig i Moragänget.

- Det är nästan på pricken 30 år sedan jag blev ledare i Mora. Det här är verkligen en passande present. Det största jag varit med om, naturligtvis, sade en tagen Jan Simons.

Moras klubbdirektör satte med radiosnäckan i örat hela tiden i Globen på lördagen. Att Mora skulle besegra ett håglöst Hammarby var det få som tvivlade på. Det blev 6-3.

Lag utan stjärnor

Men att Leksand skulle lägga all sin energi i hemmamötet med Skellefteå var det många som hade ifrågasatt. Det krävdes ju även seger av Leksand för att Mora skulle ta sig förbi upp till andra plats i kvalserien. Det blev 3-2.

- De två sista minuterna från Leksand i radiosporten är det vidrigaste jag har varit med om, bedyrade Simons.

- Och Leksand ska ha en enorm eloge. Det är den mest heroiska idrottsinsatsen jag upplevt. De visade verkligen att de är idrottsmän.

Mora är ett lag utan stora stjärnor. I stället har ett starkt lagbygge visat sig vara starkt nog för att nå elitserien. Exempelvis var poängkungen Patrik Ross inte med i två sista kvalmatcherna på grund av skada. Det gick vägen ändå.

Ross var även med förra gången Mora var i kvalserien, 1999, och kan jämföra årgångarna.

- Då tyckte jag vi hade ett bättre lag. Men nu har vi fått ihop en härlig lagkänsla. Det är en jäkla vinnarskalle i det här gänget.

Jan Simons hyllade både spelarna och tränaren Harald Lückner för bedriften.

- Lückner är den största orsaken till att vi lyckades. Vi har blivit bättre och bättre ända sedan augusti.

- Och vi tycker själva att vi har stjärnor.

Inget SM-guld, men hjärta

Simons är heller inte rädd för att Mora inte ska klara av spel i elitserien. Trots fyra gånger mindre budget än exempelvis Leksand.

- Jag är så jävla trött på det där snacket om budget. När Timrå gick upp för några år sedan så hade de mindre budget än vi. Vi kommer inte att vinna SM-guld. Men jag kan lova att vi kommer att ha det största hjärtat.

- Vi har stommen och i sinom tid ska vi sätta oss ner i lugn och ro och . Men nu ska vi fira. Det väntar en mottagning hemma i Mora. Jag hoppas verkligen det blir en lång natt.

För Skellefteå blev det en mycket tung hemresa sedan laget förlorat med 3-2 i Leksand. En poäng hade räckt för att ta den hett efterlängtade elitserieplatsen.

- Det är klart att det känns tungt, hemskt. Men sån är idrotten ibland. Jag är mycket nöjd med säsongen fram till de två sista matcherna. Då hade vi chansen att avgöra på egen hand. Men vi missade båda dessa matchbollar. Vi hade behövt första målet för att slippa vara det jagande laget, säger Skellefteås tränare Ulf Taavola.

Gratulerar Mora

Leksand hjälpte alltså Mora till elitserien och det gladde lagets vd Jonas Bergqvist.

- Det ska aldrig finnas en uns av misstanke mot att Leksands IF är med i någon form av läggmatch. Jag är stolt över lagets insats och vill gratulera Mora till sin elitserieplats, säger han bestämt.

Spelmässigt var matchen mellan Leksand och Skellefteå inte bra. Leksand ledde med både 1-0 och 2-1, men två gånger orkade Skellefteås Fredrik Krekula kvittera. Efter Leksands 3-2-mål av Niklas Eriksson 4,08 in i sista perioden hade Skellefteå två gyllene chanser att kvittera med en man mer på banan. Gästerna hade dock mycket svårt att få ordning på sitt spel och inte ens det sista desperata försöket att plocka ut målvakten Sean Gaultier med dryga minuten kvar lyckades.

Besvikelsen var givetvis mycket stor, både bland spelare och supporters i Skellefteå. Klubbor knäcktes och många huvud hängde tungt, i omklädningsrummet var det dödstyst. Skellefteå hade rustat för att fira sin återkomst i elitserien för första gången sedan 1990, men åter stupade laget på mållinjen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM