Malin Baryard vann i Scandinavium

Fixade samtidigt en plats i världscupfinalen

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Målsättningen var att säkra en plats i världscupfinalen.

Malin Baryard gjorde mycket mer än så.

När hon lämnade Scandinavium var det med en seger i Europafinalen, en prischeck på 350 000 kronor och den efterlängtade finalbiljetten till Milano.

- Det är en fantastisk känsla att vinna inför den här publiken, det här ju min första seger i en Europafinal, det är större än att vinna en världscupstävling, sade Baryard.

Det var också första gången som en svensk vinner Europafinalen i Göteborg.

Avslutningen på Göteborg Horse Show blev därmed bästa möjliga - för publiken och för Baryard. De tusentals åskådarna på läktarna fick se den segrarinna de mest av allt önskade.

Landslagsryttarinnan själv fick allt hon önskade sig och lite till när hon vann överlägset före tyskan Meredith Michaels-Beerbaum.

Och vinsten betydde framförallt att hon nu får den biljett till Milano som hon såg ut att missa efter att skadat axeln vid en tävling i Paris för ett par veckor sedan.

Hade Milano i tankarna

Förutsättningarna inför söndagens avslutande världscupställningen var därför följande:

Hon red in i Scandinavium med en 19:e plats i den totala världscupställningen, för att hon skulle kunna ta sikte mot Milano behövdes avancemang till en plats bland de 18 bästa.

- Självklart var Milano i tankarna, det var ju viktigast någonstans. Men hon (Butterfly Flip) kändes jättefin som hon så ofta gör. Jag sitter på en av världens bästa hästar.

Det visade hon under grundomgången, där man byggt en tuff och svår bana. Bara nio ekipage, däribland Malin Baryard, var felfria och tog sig till omhoppning.

Flera av hennes farligaste konkurrenter hade däremot rivit ut sig.

Men för Baryard blev det mer än så. I omhoppningen red hon ut näst sist och visste att tysken Sören von Rönne på Cantaro var den enda som var felfri.

Det lyckades även Baryard med, men med en betydligt bättre tid än tysken.

Kvar återstod bara ett hot, men tyskan Meredith Michaels-Beerbaum, kunde inte utmana svenskan och slutade tvåa.

Hade planen klar för sig

Segermarginalen, 1,31 sekunder, var stor, precis som glädjen.

- Jag kände mig väldigt säker när jag red in i omhoppningen. Jag vet inte varför men jag hade planen helt klar för mig. Jag har ett enormt stöd här och ville ge något tillbaka.

Det gjorde hon, med råge, och nu får utomhussäsongen vänta ytterligare ett par veckor. I stället väntar världscupfinalen i Italien där hon nu gör Rolf-Göran Bengtsson sällskap.

- Jag blev trea förra året i Las Vegas, målsättningen är att förbättra den placeringen.

Antalet svenska deltagare i Milano slutar dock vid två. Maria Gretzer får i stället följa tävlingarna från tv:n då hon inte lyckades ta sig vidare till omhoppningen och därmed skrapa ihop de poäng som behövdes.

Tobias Österberg/TT