Inte ett öga i golfvärlden är torrt

Thomas Tynander: Äntligen gick Mickelson hoppa in i golfens finaste finrum

SPORTBLADET

AUGUSTA, GEORGIA

Det blev en "Lefty" i år igen.

Och äntligen fick vi se Phil Mickelson lyfta i ett bejublat hopp – från en förlorarnas avgrund och in i det finaste av finrum.

Inte ett öga i golfvärlden är torrt.

Fans som följer golftourerna skaffar sig favoriter oberoende av nationalitet. En del gillar Ernie Els lugn, andra Tiger Woods kraft eller John Dalys fight mot demonerna.

Jag gillar Mickelson.

Phil Mickelson är vänsterspelare, liksom jag, och enligt en lång tradition även en loser, liksom jag (nåja).

Tills i dag.

I dag äger Phil Mickelson en grön kavaj från US Masters och en 42 major lång förbannelse är över. Sagan om den ständige förlorarens efterlängtade triumf berör många här i USA och allra mest förstås på plats i Augusta.

Jag såg golfreportrar gnugga glädjetårar ur ögonen i natt.

Mickelson fick jackan av förra årets vinnare Mike Weir, som också lirar med vänsterklubbor. Det var stort.

Samtidigt som jag gläds med Mickelson lider jag med Fredrik Jacobson. Fidde gjorde en av de bästa svenska insatserna någonsin på Augusta National och hade han dränkt den sista putten på artonde, den som var perfekt i linje men dog någon centimeter från koppen, så hade han varit bland de 15 och säker på att få försöka vinna igen, nästa år.

Det hade han varit värd.

Men med det spel Jacobson har i handlederna är han ändå, tack vare ranking, en spelare för samtliga majors de närmaste åren. Fidde är vår nye världsstjärna.

Vinner han till slut en major så blir det förmodligen här i US Masters eller British Open, det är de tävlingar som passar hans spel bäst.

* * *

Veckans bästa citat:

"Den här banan är som en otränad hund. Man går fram till den och tycker den ser trevlig ut och man blir rätt bra kompis med den. Nästa minut sliter den armen av dig. Sån är Augusta National."

Stuart Appleby, som slutade på 22:a plats.

* * *

Veckans bästa svenska citat:"Här skulle ju till och med jag kunna spela. Ser du att det knappt finns någon ruff?" Sophie Gustafson, som följde klubbkompisen Fredrik Jacobson under de två första dagarna.

* * *

Under en promenad genom Amen Corner och upp mot hål 14, 15 och 16, såg jag i går två fyra eagles (två hole-in-one) på 20 minuter.

Tillsammans med 30 000 åskådare. Det var som att vandra mellan sex olika ståplatsläktare i fotboll, med makalöst publiktryck. Och det var mitt i allt det, mitt i allt rus, som Fredrik Jacobson varvade birdies och bogeys så att Liseberg bör döpa sin nästa berg-och-dalbana efter

grabben.

* * *

Mickelson var tre slag bakom Els när han inledde sin brutala jakt sista nio hålen.

Och vann med ett slag, efter en birdie på 18.

Det skrevs golfhistoria på Augusta National, i natt.

* * *

Inboxen i mailen är full av tv-tittare som klagar på SVT och sändningarna från Augusta.

"Att följa en spännande tävling i tre timmar på SVT 24 för att sedan byta kanal till tvåan och behöva se allt i repris. Så får man inte behandla tv-tittarna", skriver en upprörd golfälskare.

Kan bara beklaga om den magiska turneringen inte behandlades rättvist av inblandade tv-producenter.

* * *

Visste ni att Mickelson har pilot-licens?

Nu vet ni.

* * *

Årets första major är över och snart stänger de Augusta National under tre månader, eftersom det under sommaren är "för varmt".

Hela US Masters omsatte som vanligt lika mycket som Chiles BNP och spelarna delade på över 6,5 miljoner dollar i prispengar.

Den tredje helgen i juni spelas nästa major, då US Open återvänder till Shinnecock Hills GC i New York. Turneringen spelades där allra första gången redan 1896.

Då var Augusta National en äng med betande kor.

Övriga majors

Thomas Tynander