Plannja en seger från SM-guld

”visst ser det ljust ut”

SPORTBLADET

NORRKÖPING (TT)

Fram med skumpan och putsa pokalen.

En seger till och årets svenska basketmästare heter Plannja.

- Det är inte klart än, men visst ser det ljust ut, säger Håkan Larsson.

89-82 (24-18, 20-23, 28-20, 17-21) i Himmelstalundshallen och 3-1 i finalserien (bäst av sju matcher) mot Norrköping Dolphins, betyder att det kan dukas till guldfest hemma i Coop Arena.

Fast det är just allt hattrullande som eventuellt väntar runt niosnåret på onsdag kväll som Plannja absolut inte får tänka på, menar landslagsguarden Larsson.

Effektiv lagmaskin

Och så sätter han båda fötterna hårt på bromspedalen.

- Glöm inte att vi hade 2-0 på Solna i semifinalserien och släppte upp dem till 2-2.

Men han kan heller inte blunda för fakta eller förtiga det uppenbara, så Larsson säger:

- Dom måste ju vinna tre raka matcher för att ta guldet och det ska vi inte släppa till. Jag vill inte taxera våra chanser i några procentsatser, men visst ser det oerhört ljust ut.

Larsson och Plannja släppte nästan inget i den fjärde finalen. Det var en lagmaskin som malde ned ett Norrköping som fick soppatorrt mitt i finalserien.

John Pettersson (nio poäng och nio returer), Brent Wright (33 poäng och 14 returer) och Anders Rönndahl (14 poäng och sju returer) var jättarna under korgarna.

Oj, så illa skotten gick

Men mest av allt var det Norrköpings stela handleder som avgjorde matchen.

Det var ringkant ut mest hela tiden.

- Dom sköt bättre, så enkelt var det, säger Norrköpings Fred Drains och han om någon visste vad han talade om.

Drains hade en av karriärens mörkaste dagar i offensiven med bara åtta poäng.

- Åtta av 18 straffkast gick i, åtta av 27 trepoängsskott...Jag har inte sett oss missa så mycket. Det var extremt i dag och med ett sånt skytte vinner man inga finaler, säger Norrköpings coach Kelly Grant.

Fredagens storförlust (77-103) i Luleå viftade Norrköping Dolphins undan som ett olycksfall i arbetet. Den fjärde finalmatchen bekräftade snarare att det är Plannja som sitter bekvämt i förarsätet.

Höll sig till taktiken

Det var i stort sett ledning från start till mål.

- Vi höll oss till vår taktik, höll oss kalla trots alla känslor som finns i en sån här match. Det lade grunden till segern, säger Plannjas coach David Visscher.

Hur ska ni ta guldet på onsdag?

- Med lite tråkig coachtaktik som bra försvar, bra returtagning och öppet trepoängsskytte. Det finns inga hemligheter att plocka fram så här dags, säger Visscher.

Grant ser den femte finalmatchen som en enda stor utmaning.

- Vi är 16 stycken från Norrköping som åker upp och möter Sveriges bästa lag och 7 000 människor. Det låter kanske konstigt, men jag älskar det. Vi ska göra allt för att förstöra guldfesten.

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM