Västerås sparkar Liston

Får gå efter rasistiska uttalanden

SPORTBLADET

Västerås SK sparkar sin tränare Lennart ''Liston'' Söderberg, 62 - bara några dagar innan seriepremiären i superettan.

''Listons'' rasistiska uttalande mot en färgad spelare blev för mycket för klubben.

Det var i träningsmatchen mot Vasalund/Essinge nyligen som Lennart ''Liston'' Söderberg hamnade i en het ordväxling med spelaren Patrik Manzilla.

- Jävla idiot! sade Manzilla.

- Upp i trädet, för fan! kontrade Söderberg.

Domaren Jonas Hagberg reagerade omedelbart, gav VSK-tränaren rött kort och anmälde honom sedan till fotbollförbundet.

Styrelsen tar avstånd

VSK:s interna undersökning ledde på tisdagen fram till att styrelsen tog beslutet att omedelbart sparka Söderberg.

I ett pressmeddelande skriver klubben:

''Söderbergs agerande är helt i strid med klubbens etiska regler och policy. Styrelsen ser därför mycket allvarligt på det inträffade och tar ett klart avstånd från Söderbergs agerande. Med beaktande av bakgrunden till händelsen gör styrelsen en samlad bedömning av vad som är bäst för klubben på lång sikt och har därvid beslutat att med omedelbar verkan entlediga Söderberg från sin roll som huvudtränare. Styrelsen beklagar det inträffade och vill samtidigt framhålla Söderbergs stora förtjänster med sitt fotbollskunnande och engagemang som tränare i klubben vid flera tillfällen. Söderberg har även lagt en mycket god grund inför årets säsong''.

Får nya arbetsuppgifter

Han får dock stanna kvar i föreningen och kommer att tilldelas andra arbetsuppgifter.'

- Jag har tagit ett steg tillbaka. Jag ska hjälpa till i klubben, precis som

jag gjort förut, säger han till radiosporten.

Söderbergs tala-först-tänka-sedan-karaktär har genom åren skapat rubriker.

* Vid ett allsvenskt upptaktsmöte 1997 talade han om Västerås SK som ett ''ariskt lag'' eftersom laget saknade utländska spelare. Söderberg bad senare alla deltagare om ursäkt.

- Alla pratade om sina utlänningar, jag ville bara visa att man klarar sig hyfsat med ett svenskt lag också, försvarade ''Liston'' sitt uttalande.

* Ett par dagar senare kallade han en assisterande domare för ''jävla svartskalle''. Flera sponsorer reagerade och hoppade av.

* Sommaren 1999 blev han polisanmäld för att han inte tillåter homosexuella i sitt lag.

- Man brukar få reda på om någon jävel håller på med något skumt i duschen. Hade jag upptäckt en bög i något av mina lag, då hade han fått sparken direkt, sade Söderberg i en intervju med Dagens Nyheter.

Ersätts av andretränaren

Lennart ''Liston'' Söderberg har jobbat som tränare i 35 år. Han har tränat Västerås SK i tre omgångar och har varit verksam i Norge, Portugal, Danmark och Cypern.

- Jag är ingen rasist. Jag har själv flera utländska spelare i laget. Jag menade inget illa. Det bara flög ur mig, säger han om repliken till Manzilla som kostade honom jobbet.

Andretränaren Per Gidlund tar tills vidare över och leder laget i söndagens seriepremiär mot Assyriska hemma på Arosvallen.

Henrik Skiöld/TT