Målexplosion gav Djurgården segern

Vände 0–1 till 3–1-seger

1 av 2 | Foto: SCANPIX
DERBYGLÄDJE Djurgårdens supportrar under derbysegern.
SPORTBLADET

Snacket har gått inför säsongens första Stockholmsderby.

När det väl var dags att omsätta snacket i praktiken var Djurgården det starkast laget.

Mästarna besegrade AIK med 3–1 inför drygt 32 000 åskådare på Råsunda.

AIK skapade matchens första riktigt stora chans efter bara två minuter. Mats Rubarth kunde nicka från nära håll, men Andras Isaksson gjorde en fin räddning.

Djurgården första riktiga chans kom efter en kvart. Babis Stefanidis kom loss på högersidan i straffområdet och sköt ett vasst skott, men den här gången var det Håkan Svenssons tur att göra en bra räddning.

Det var upptakten till, om inte press, så i alla fall ett rejält spelövertag för Djurgården. Man skapade flera halvchanser, men Håkan Svensson kunde med hjälp av uteförsvaret hålla undan.

AIK försökte med kontringar eller långbollar, men hade svårt att komma till riktiga avslut.

Typiskt derby

Djurgården tog över spelet allt mer ju längre matchen gick, men hade svårt att komma till vassa avslut. AIK kämpade hårt i försvarspelet och tillät helt enkelt inte djurgårdarna att komma till.

På en kontring efter 40 minuter fälldes Mats Rubarth på straffområdeslinjen. Straff tyckte AIK:arna, men domare Peter Fröjdfeldt nöjde sig med frispark. Och den ledde inte till någon farlighet.

Sammantaget en ganska typisk derbyhalvlek, högt tempo och mycket kamp. Stort plus till Djurgården spelmässigt, där framförallt Babis Stefanidis ställde till problem för AIK-försvaret.

– Bra tempo och det smäller i alla dueller. Det är lite tufft, men det är så det ska vara, sa Babis Stefanidis till Canal+ i halvtid.

Andra halvlek inleddes i rena Lützendimman efter diverse pyrotekniska uppvisningar på läktaren.

Och det lag som först hittade ut ur dimman var lite överaskande AIK. Mats Rubarth överlistade en offsidefälla och kom fri nästan från halvplan innan han iskallt rullade bollen förbi Andreas Isaksson.

Men Djurgårdens replik kom snabbt. Även Babis Stefanidis visade hur man undviker offside och kom fri med målvakten. Lika iskall avslutning men från betydligt närmare håll. Två snabba mål på två misstänkta offsidelägen.

Efter en knapp timmes spel kunde Stefan Bergtoft ge Djurgården ledningen. Framspelad av Tobias Hysén sköt han ett snabbt och överraskande skott förbi Håkan Svensson.

Propagandafotboll

Och målexplosionen var inte slut med det. Efter ett rent propagandaanfall kunde Djurgården öka på ledningen ytterligare. Stefan Bergtoft tunnlade en motståndare, spelade fram Tobias Hysén som slog ett perfekt inspel till Andras Johansson som klippte till direkt otagbart förbi Håkan Svensson.

Ren mästarklass av Djurgården.

– Vi fick mer tid på oss och kunde bygga upp längre anfall i andra halvlek, sa Dif:s Stefan Bergtoft som ersatte avstängde Abgar Barsom.

Efter det dog matchen till stor del. Visst försökte AIK, men något mirakel liknande det i fjol då man gick upp från 0–3 till 3–3 var man aldrig i närheten av, även om man skapade en del bra chanser.

Det närmaste AIK var ett reduceringsmål var när Toni Koivastu prickade den egna ribban med en misslyckad rensning.

Trots tre mål framåt var det ändå försvarspelet som Djurgårdens tränare Zoran Lucic var mest nöjd med.

– Hela laget gjorde en bra insats, men ska jag framhålla någon måste det bli Andreas Isaksson och Toni Koivastu som båda var säkerheten själv, sa en mycket nöjd djurgårdstränare till Canal+.

Patrik Johansson