Kent Forsberg gör comeback i Modo

Tre Kronors guldtränare vill vinna SM

SPORTBLADET

Örnsköldsvik

Tre Kronors guldtränare Kent Forsberg gör comeback som ishockeytränare.

Många trodde att Forsberg valde att kröna sin tränarkarriär med VM-guldet i Schweiz 1998. Men nu vill den 56-årige Forsberg ha SM-guld med Modo hockey.

På fredagen blev det klart att Forsberg ska träna Ö-vikslaget den kommande säsongen - och med all sannolikhet finns då sonen Peter åter med i Kent Forsbergs Modo-gäng.

Under förra sejouren som Modotränare, åren 1991-94, nådde Forsberg inte ända fram till SM-guld. Trots ledning med 2-0 i finalserien 1994 fick Forsbergs Modo nöja sig med silver, snuvade på guldet av Malmö IF som vann finalserien med 3-2.

Då som nu leds Modo av tränarduon Kent Forsberg och Anders Melinder.

Nu får de en ny chans att bli guldmakare i Modo.

- Det här känns oerhört inspirerande. Jag har senaste året börjat känna suget tillbaka till tränarjobbet och den härliga känsla som jobbet med ambitiösa hockeyspelare ger, säger Kent Forsberg.

Forsberg har skrivit på ett ettårskontrakt som tränare för Modo och får nuvarande assisterande tränaren Anders Melinder som hjälptränare.

Forsberg och Melinder matchade under några år fram ett antal blivande superstjärnor via ishockeygymnasiet i Örnsköldsvik till Modos juniorlag och Modos elitserielag. De var även tränare för Ångermanlands lag som vann Tv-pucken 1988 - och som än i dag rankas som det bästa laget som någonsin varit i aktion i ungdomsturneringen.

- Det känns oerhört bra att ha lyckats knyta Kent Forsberg och Anders Melinder till Modo. Vi vet deras kunskap och vet vilken härlig förmåga de har att matcha fram hungriga och målmedvetna grabbar till framgång, säger Modo Hockeys ordförande Åke Eklöf.

NHL-stjärnor på väg hemåt

I den framgångsrika juniorkullen som var ytterst nära att föra Modo till SM-guld 1994 fanns blivande NHL-stjärnor som Peter "Foppa" Forsberg, Niklas Sundström, Hans Jonsson, Anders Eriksson, Andreas Salomonsson och Per Svartvadet.

"Foppas" radarkompis Markus Näslund försvann till NHL redan efter säsongen 1993.

Några av NHL-stjärnorna har återvänt till Modo - som Hans Jonsson, Andreas Salomonsson och Per Svartvadet. Men fler är på gång. Det har länge ryktats om att Peter Forsberg, Niklas Sundström, Mattias Timander och Frantisek Kaberle är på väg "hem" till Modo.

- Det är mycket på gång. Vi får se vart vi landar. Helt klart är att vi lyckats lösa tränarfrågan på ett bra sätt. Det gör det lite lättare att fortsätta de förhandlingar som väntar med ett antal spelare, konstaterar Modos sportchef Bengt Hedin.

Modoledningen måste vänta tills Stanley Cup-slutspelet är över innan några NHL-förvärv kan presenteras.

Klubben har dessutom ett antal mycket heta juniorspelare på gång till A-lagstruppen. Talanger som nyligen såg till att Modo blev svenska juniormästare.

Guldtränare

Kent Forsbergs största framgång som ishockeytränare var VM 1998 då han förde fram Tre Kronor till seger i Schweiz. Det blev kröningen på hans fyra år som landslagstränare. Han hade dessförinnan matchat fram till Tre Kronor till VM-brons och VM-silver.

Liksom en annan stor svensk VM-vinnare satsar Forsberg på comeback som klubbtränare.

- Conny Evensson kom tillbaka efter ett uppehåll och det skall bli roligt och få prova om hans positiva erfarenheter från sin comeback även gäller mig, säger Kent Forsberg, väl medveten om att Evensson förde sitt Frölunda till SM-guld under fjolåret.

Ove Byström/TT