Tre Kronor vann första Euro Hockey Tour-finalen

SPORTBLADET

Stockholm

Tre Kronor, som börjar hitta VM-formen lagom till just VM, besegrade Finland i den första Euro Hockey Tour-finalen med 3-1.

Jonathan Hedström avgjorde matchen med sitt första landslagsmål på 24 försök.

- Nu ska jag göra allt för att komma med i VM-truppen, sade han.

Hedström var mycket påpassligt framme, bara 16 sekunder efter Ville Peltonenes 1-2-reducering i början av den andra perioden.

Djurgårdsspelarens dragskott såg inte otagbart ut, men det lurade målvakten Jussi Markkanen.

- Det var bara att skjuta. Jag siktade inte, utan försökte bara få den högt. Det var kul att få sätta den, sade han, och fick jubileumspucken av Dick Tärnström.

- Ja, jag har ju inte så många sådana...

Hedström bildade tillsammans med Samuel Påhlsson och Andreas Salomonsson Tre Kronors främsta formation.

Och nu hoppas han kunna vara med ända till Tjeckien och VM-truppen.

Dröm i uppfyllelse

- Det vore verkligen en dröm. Jag trivs bra med kedjekamraterna också. Vi förstår varandra bra, och kommer att bli ännu bättre tillsammans när vi får in rätt tajming.

Tyvärr så tvingades Andreas Salomonsson kliva av i slutet av den andra perioden efter att ha fått en smäll på det inre ledbandet i knät.

Även Jonas Höglund tvingades att utgå efter ha slagit upp en gammal ljumskskada.

- Jag tror att det är allvarligt. Han har haft problem med ljumskarna en tid, och det är inget bra tecken att han tvingades kliva av. Han kommer inte att vara med på söndag, och kan komma att missa VM, sade förbundskaptenen Hardy Nilsson.

Säsongen 2003/04 har annars varit en lustig säsong för Tre Kronor.

Hardy Nilsson har på sina håll varit kritiserad och efter tre av fyra spelade turneringar (Ceska Pojistovna Cup, Karjala Cup och Baltika Cup) hade de bara vunnit en enda match av nio spelade (efter full tid).

Men så kom Ulf Dahlén in som assisterande tränare, och Tre Kronor tog sig obesegrade igenom Sweden Hockey Games i februari.

Tack vare succén i hemmaturneringen lyckades de ändå komma tvåa i den sammanlagda Euro Hockey Tour, och spelade därför finalmatchen mot Finland.

- Jag är glad att vi gör en så pass bra match, med tanke på att en del spelare inte har spelat match sedan i början av mars. Spelmässigt kommer vi att bli ännu bättre, men jag glädjer mig över att det defensiva spelet fungerade så pass bra i dag. Det kändes aldrig riktigt oroligt, sade förbundskapten Hardy Nilsson.

Andreas Salomonsson hann med att göra ett mål innan han tvingades kliva av och Niklas Andersson tryckte in 2-0-målet på mållinjen.

Initativlöst

Finländarna - med sex NHL-proffs i truppen - uppträdde ganska initiativlöst och hade problem med det svenska försvarsspelet.

Den ryske domaren Sergej Karabanov var stundtals lite väl petig och hittade 17 utvisningar i en ganska snäll match.

På söndag spelas returmötet i Helsingfors.

Om Finland vinner den blir det sudden death som avgör finalserien. Blir det oavgjort eller svensk seger är det Tre Kronor som tar hem Euro Hockey Tour 2003/04.

Något som lär vara skönt att ha med sig in i VM, som inleds den 24 april.

I matchen om tredje pris besegrade Tjeckien Ryssland med 5-1 efter bland annat två mål av Martin Straka.

Niclas Johansson/TT