Balrog mästare efter dramatisk final

Avgjorde med 12 sekunder kvar

SPORTBLADET

Stockholm

Balrog tog på lördagen hem SM-guldet i innebandy, efter 6-5-seger mot AIK.

Matchen var jämn in i det sista, då Adam Grane slog in segermålet med tolv sekunder kvar att spela.

- Helt sjukt, men helt underbart, sade segerskytten.

Balrogveteranen Christian Hellström hade bestämt sig redan före säsongen att det här skulle bli hans sista. Lördagens final mot AIK på Hovet inför 8 064 åskådare blev precis det avsked han hade önskat sig.

- Jag har aldrig varit så här laddad inför ett slutspel någonsin. All fokus har legat på att ta hem guldet. Den senaste veckan har det inte blivit mycket sömn alls, sade den 32-årige forwarden, som inledde med att göra 1-0-målet efter bara 17 sekunder.

Stabil Balrog-ledning

Efter två perioder såg det ut som om Balrog skulle gå en komfortabel seger till mötes. Norsborgslaget ledde då med 3-0, och uppförsbacken tycktes allt för brant för ett något blekt AIK.

Men den återstående vägen fram till guldet blev allt annat än odramatisk.

"Gnagets" poängkung Gustaf Ericson inledde AIK:s upphämtning när han reducerade till 1-3 i början av sista perioden.

Balrog föll sedan tillbaka och släppte in mål efter mål. Efter 12.32 var kvitteringen till 4-4 ett faktum, sedan Per Svensson snyggt assisterat Conny Vesterlund.

Knappt två minuter senare hade AIK vänt underläge 1-4 till ledning med 5-4, återigen genom Conny Vesterlund.

Veteranerna klev fram

Då klev två veteraner fram och förde Balrog på rätt spår igen. Christian Hellström spelade fram Thomas Brottman, som efter 18.37 gjorde sitt tredje slutspelsmål.

Med tolv sekunder kvar av ordinarie speltid klev Adam Grane fram och satte punkt för guldstriden.

- Jag minns ingenting utan tänkte bara att "målet är där någonstans". Det känns helt underbart nu, sade matchhjälten.

Längs sidlinjen drog Balrogtränaren Mika Packalén en lättnadens suck.

- De sista tre minuterna var som ett enda töcken. Jag såg ingenting av matchen utan lade all energi på att prata med spelarna. Jag försökte se vilkas ögon som började slockna. Men det var vår dag i dag. Vi har jobbat för den här segern i tre år nu och skulle bara vinna det här, sade han.

Snöpligt slut för AIK

Det blev ett snöpligt slut för AIK, på det som var på väg att bli en historisk match. Laget har aldrig tidigare varit i SM-final och blev av med guldet på mållinjen.

- Med lite distans kommer vi nog att vara stolta över oss själva. Framför allt är jag nöjd över att vi vågade försöka vinna matchen, sade AIK-tränaren Peter Ahnberg.

För Christian Hellström är innebandykarriären inte över riktigt än. I förra veckan blev han återinkallad till VM-truppen, där han inte spelat sedan 1998.

- Jag trodde inte att jag var aktuell, men jag blev jätteglad när jag kom med.

Återstår att se om 32-åringen klarar av att hålla sig borta när Balrog hämtat sig från segerfirandet och laddar om för att försvara SM-titeln.

Jenny Danielsson/TT