Linköping föll mot mästarna inför 5 502

Djurgården vann med 3-0

SPORTBLADET

Linköping

Med bästa herrklubben i division 3 är det damfotboll som gäller i Linköping.

5 502 åskådare såg när nykomlingen LFC fick stryk mot mästarna Djurgården/Älvsjö med 0-3 (0-2).

- Otroligt kul för sporten med ett sådant publiklag, tycker matchvinnaren Victoria Svensson.

Publikrekordet för en allsvensk dammatch i Sverige ligger på 7 000 åskådare och sattes i mötet mellan Umeå och Malmö FF 2001.

Tre år senare är damfotbollen hetare än någonsin i landet - mycket tack vare höstens VM-silver då svenskorna drog nästan 3,8 miljoner tv-tittare till finalen.

Genom ett unikt samarbete med stadens hockeylag Linköpings HC har före detta Kenty bytt namn till Linköpings FC - och storsatsar för att hänga kvar i högsta ligan för första gången. Bland annat med sju nyförvärv och närapå en fördubbling av träningstimmarna.

Nytt publikrekord

Comebacken i allsvenskan innebar att publikrekordet för damfotboll i Linköping från 1984 slogs. Den noteringen sattes i ett EM-kvalmöte mellan Sverige och Italien.

Nu lyder det nya på 5 502 personer.

- Sådant här drag är vi verkligen inte bortskämda med. Frånsett ett par matcher mot Umeå har jag aldrig spelat med så här många åskådare i allsvenskan tidigare, säger Victoria Svensson.

- Oerhört positivt för vår sport. Och LFC är ett lag många kommer att få problem med, säger förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors.

"Vickan" förstörde dock glädjen för en ganska pigg nykomling. Landslagsstjärnan svarade för ett mål och två assist.

Först frispelade hon Kristin Bengtsson med en nick, sedan bröt hon igenom hemmaförsvaret och rullade fräckt bollen förbi duktiga Hedvig Lindahl. Det sista målet var ändå läckrast, då anfallaren lurade bort tre backar och gav Sara Johansson helt öppet läge.

- Även om jag gjorde ett mål i premiären var jag inte nöjd då. Nu gick det betydligt bättre och jag måste säga att all publik var en extra tändvätska, jublar Svensson.

Bornehav ner på knä

Linköping släppte en del av respekten i andra halvlek och var nära att reducera. Anna-Kaisa Rantanen träffade ribban på en frispark och Maria Aronsson sköt strax utanför stolpen.

- Det var ändå den roligaste matchen jag spelat, allting blev så stort med så mycket folk på läktarna, tycker supersnabba Maria Karlsson, bäst i LFC.

Hennes tränare Michael Bornehav fick krypa runt planen efteråt.

- Jag hade slagit vad om att det inte skulle komma över 5 000 åskådare. Men det här bjuder jag så gärna på. Det var helt sagolikt och visar att det inte bara är herrarna som kan dra mycket publik, säger han.

Mallbacken tog poäng

Topplaget Malmö FF fick bara 0-0 i hemmapremiären mot nederlagstippade Mallbacken. MFF fick inte till några vassa avslut i första halvlek mot Mallbackens vikarierande målvakt Barbara Rembiesa. Den ordinarie målvakten Carola Sjöberg blev utvisad i första omgången mot Linköping och Rembiesa, som egentligen slutat med fotboll, ombads att göra come back. I andra halvlek lyckades hemmalaget skapa mer tryck, men Mallbacken försvarade sig bra och var nära en skrällseger när Jenny Monsén fick ett kontringsläge.

TT