Succéinhopp för ny ÖIS-brasse

Ailton kvitterade i slutminuterna

SPORTBLADET

Sundsvall

Måltorkan är slut för Gif Sundsvall. Efter 226 mållösa minuter i allsvenskan bröt jublet ut på Sundsvall IP.

Cain Dotson lobbskarvade in 1-0 efter en minut spel i andra halvlek. Sundsvalls bäste målskytt genom tiderna i allsvenskan hade slagit till igen - för 18:e gången.

Men det blev ingen segerglädje för Sundsvall. Den brasilianske inhopparen Ailton kvitterade till 1-1 när han fick röra bollen för första gången.

- Det var fruktansvärt tungt. Det var ju ett slumpmål. Jag tyckte att det kändes som om vi hade jäkligt bra kontroll på händelserna på plan - och så åker vi på ett baklängesmål i en situation som inte kändes som en rejäl målchans, säger Sundsvallstränaren Rikard Norling.

Om det kändes tungt för Sundsvallsanhängarna, så var glädjen desto större hos Örgrytes 19-årige brasse Ailton Almeida.

Ailton hade inte ens varit inne på plan i en minut då bollen hamnade framför fötterna på honom efter ett inkast.

ÖIS nya brassestjärna visade genast prov på sitt målsinne - han vände snabbt runt och slog till med ett lågt skott som letade sig in vid stolpen utom räckhåll för Gif-målvakten Fredrik Sundfors.

Ingen sambafotboll

- Vilken härlig debut för Ailton. Han har varit otroligt vass i B-laget och har en härlig målkänsla. Vi kommer att få stor glädje av honom i allsvenskan, säger ÖIS-tränaren Jukka Ikäläinen.

Någon brasiliansk sambafotboll visade Örgryte inte upp på Sundsvalls IP. Faktum är att göteborgarna blev rejält utspelade under långa stunder och hade Gif Sundsvall varit effektivare i avslutningarna hade matchen varit avgjord redan i första halvlek.

Joel Cedergren var mittfältets kung. Den löpstarke och tuffe Sundsvallsspelaren vann varenda närkamp och behärskade luftrummet totalt på mittfältet.

Nu visade även Gif Sundsvalls forwardspar Jonas Wallerstedt och Andreas Hermansson lite framfusighet och skapade många farliga chanser, som borde ha resulterat i ytterligare något mål.

Suveränt backspel

Ytterbackarna Öyvind Svenning och Fredric Lundqvist låg också bakom många farliga attacker mot ÖIS-målet. De löpte starkt efter kanterna och fick in många farliga inlägg.

- Fredric Lundqvist och Öyvind Svenning är utan tvekan en av allsvenskana bästa ytterbackspar. Kanske till och med de bästa, berömde Rikard Norling.

- I dag höll de toppklass. Jag är beredd att skriva under på Norlings betygsättning, sade Örgrytes tränare Jukka Ikäläinen.

Om sitt eget lags insats var ÖIS-tränaren mera återhållsam med toppbetygen.

- Vi kan mycket bättre, så vi får vara nöjd med en poäng.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM