Finland vann Euro Hockey Tour

Olli Jokinen matchhjälte i sudden death

SPORTBLADET

Helsingfors

Finland försökte göra självmål i slutminuten och Tre Kronor hade chans att vinna Euro Hockey Tour trots 0-4-förlust under ordinarie matchtid.

- Reglerna måste ändras, sade förbundskapten Hardy Nilsson efter hans landslag förlorat med 0-5 - efter förlängning.

Låter det förvirrande?

Det var det.

Efter 3-1 i Globen i fredags hade det räckt med oavgjort i Hartwall Arena på söndagen för att Tre Kronor skulle begära det inofficiella EM-guldet.

Aldrig nära svensk seger

Men det var aldrig nära. Finland var fullständigt överlägset under ordinarie matchtid.

- Det visade att de var det bättre laget och att de har de bästa spelarna som spelar i Europa, sade Hardy Nilsson.

De två första målen gjorde finländarna under spel i numerärt överläge:

När Finland också gjorde 3-0 (Jukka Hentunen) och 4-0 (Olli Jokinen) in den andra perioden var matchen avgjord. Det hjälpte in att Hardy Nilsson tog time out redan en kvart in i den andra perioden. Finland höll enkelt undan till seger med 4-0.

- Då ger man ju inte 120 procent längre, för i bakhuvudet finns ju ändå tankarna på en förlängning, förklarade Hardy Nilsson.

Parodiskt slut

Eftersom bara poäng räknas i Euro Hockey Tour hade Finland med 4-0-segern kvitterat till 2-2 i poäng. För att utse en inofficiell Europamästare tillgreps sudden death med spel fyra mot fyra.

Det tillvägagångssättet gjorde att slutsekunderna av ordinarie matchtid blev parodiska, eftersom utvisningar under ordinarie tid fortfarande löpte vidare under förlängningen. Det gjorde att Finland försökte göra självmål under slutsekunderna för att få in den utvisade Niklas Hagman till inledningen av förlängningen.

- Jag har aldrig varit med om något likande. Men vi hade faktiskt pratat om att det innan matchen skulle kunna inträffa och att vi inte skulle ta några utvisningar när det var mindre än två minuter kvar, sade Daniel Tjärnqvist med ett leende.

Tjärnqvist hade chansen

Tre Kronor lyckades hålla pucken inom laget och spela av tiden. Därmed fick Sverige inleda förlängningen i numerärt överläge i en minut och 39 sekunder. Tjärnqvist var också oerhört nära att skjuta Tre Kronor till seger 1.21 in i förlängningen, men Mika Noronen gjorde en fenomenal räddning.

- Jag såg luckan, men han lyckades knipa den under armhålan, sade Tjärnqvist.

Tre Kronor visade plötsligt mer vilja än tidigare i matchen och Finland tog time out 2.57 in i förlängningen.

Avgörandet kom efter 8.35 då Olli Jokinen avgjorde i numerärt överläge, då Niklas Andersson satt utvisad. Jokinen tryckte in en retur från nära håll.

Finlands femte mål för kvällen betydde seger i Euro Hockey Tour och en segercheck på 75 000 euro (690 000 kronor).

- Finland var värdiga vinnare, sade Hardy Nilsson, som ändå var kritisk till regelverket:

- Jag trycker det vore bättre om målskillnad hade varit avgörande.

Tre Kronor har nu en match på sig - mot Ryssland på onsdag - att hitta VM-formen.

Lars Markusson/TT