Sverige bäst under press

Svenska curlingsegrar efter knackig VM-inledning

SPORTBLADET

Gävle

Svensklagen har satts under press i curling-VM.

Något som verkar passa dem bra.

- Det här var verkligen en jätteviktig seger, sade Anette Norberg efter 6-3 mot USA.

För herrarna började måndagen med en utklassningsseger mot Frankrike, 11-1.

Öppningen av hemma-VM i Gävle har inte varit optimal för de svenska damerna. Två tidigare förluster, mot Skottland och Norge, har tvingat dem att plocka fram det allra bästa ur alla spelare.

- Det har varit lite stolpe ut i fyra jämna matcher. Men någon gång vänder det ju och detta var vår bästa match hittills. Vi har inte fått upp alla fyra på en bra nivå tidigare.

Tvärtemot Sverige har USA sett väldigt stabila ut hittills i VM. Fyra raka vinster, segrar mot både Kanada och Skottland. Redan i VM-kvalet ordnades en stor triumf när man slog ut regerande världsmästarna i de amerikanska mästerskapen.

- Vi kände att vi måste vinna den här matchen, sade Norberg.

Sverige bäst hittills

Och mot Sverige tog det stopp för amerikanskorna. Två tidiga tvåor av Sverige gav dem det viktiga övertaget och USA fick kämpa för att ta sig tillbaka i matchen.

Men när skippern Anette Norberg visade klassen i avslutningsstenarna, efter bra förarbete av systern Cathrine, blev det inte mycket till utdelning för amerikanskorna.

I femte missade USA:s skipper Patti Lank sin dragning och Norberg kunde ordna en tvåa.

- Där kunde vi ha tagit en etta i stället, suckade Lank. Men Sverige är det bästa lag vi mött hittills.

Segern gör att Sveriges läge för att knipa en av fyra slutspelsplatser ser betydligt bättre ut - trots att det återstår tuffa matcher mot såväl Kanada som Schweiz.

- Men vi ska vinna alla matcher som återstår. Det är en fördel för oss att vi fått så många jämna matcher, USA hade haft det betydligt enklare fram till mötet med oss, förklarade Norberg.

Sex segrar räcker

Även på övriga banor gick resultaten Sveriges väg. Skottland fick överraskande ge sig mot Japan och Norge besegrades av Kanada.

Nu ligger både Sverige, Kanada, Norge, Schweiz och Skottland på matchkvoten 3-2. Bara USA är bättre med sina 4-1.

- Tar vi sex segrar ska det räcka. Även fem segrar brukar räcka till en skiljematch.

Även för herrarna saknas det några segrar för den kvoten. Morgonmatchen under måndagen var dock den hittills lättaste. Frankrike var chanslöst när Peja Lindholm visade klassen och var helt felfri. Efter sex omgångar gav fransmännen upp i underläge 1-11.

Herrarna har två segrar och två förluster.

Lars Frank/TT

ARTIKELN HANDLAR OM